Britse moslimvrouwen die IS verheerlijken gefilmd tijdens undercover onderzoek

Eén van de vrouwen, gefilmd tijdens geheime lezingen voor vrouwen en kinderen.
Channel 4 Eén van de vrouwen, gefilmd tijdens geheime lezingen voor vrouwen en kinderen.
Tijdens een undercoveroperatie wist een reporter voor de zender Channel 4  moslimvrouwen te filmen terwijl ze IS verheerlijken en andere vrouwen en kinderen oproepen de democratie te verwerpen en zich bij de terreurgroep te voegen.

De vrouwen, die op sociale media werden onthuld, werden gefilmd tijdens lezingen. Daar zetten ze andere vrouwen aan westerse waarden te verwerpen als zijnde anti-islamitisch. Ze roepen vrouwen op zich bij IS in Syrië te voegen en gebruiken racistische taal tegenover Joden en Israëli's.

Umm Saalihah en Umm L, de namen die ze gebruiken op Twitter, gaven in Londen in het geheim twee uur durende lezingen die enkel voor vrouwen en meisjes toegankelijk waren. Na maandenlang onderzoek wist Channel 4 daar te infiltreren. De vrouwen maakten klaarblijkelijk allemaal deel uit van de extremistengroep al-Muhajiroun, die twintig jaar geleden werd opgericht en verboden werd in 2010.

Umm Saalihah is een moeder in haar dertiger jaren. Aangenomen wordt dat ze heeft samengewoond met een bekende extremist die werd gearresteerd op verdenking van het aanzetten tot terrorisme.

Saalihah verheerlijkte het geweld van IS-extremisten in Syrië en Irak en omschreef hoe IS-strijders "het paradijs" zien "wanneer ze in de loop van een geweer kijken". Umm L, een moeder van vier kinderen, stelde dat de Britse regering goede moslims het etiket 'extremist' opkleeft.

"De uitspraak 'Lá iláha illallah' ('Er is geen andere god dan Allah') maakt van je een moslim, en dat is een verwerping van de democratie en de rechtsstaat. Democratie en de rechtsstaat voeren een strijd tegen moslims en de islam", beweert ze tijdens een lezing. "Het is niet de eerste keer dat een alliantie wordt gevormd zoals nu tegen het kalifaat. Maar Allah zal ze één voor één vernietigen".

Umm L, die de vrouwelijke vleugel van de al-Muhajiroun groepering oprichtte en ook leidt, voegt toe dat "meer en meer mensen worden wat zij 'geradicaliseerd' noemen".

De verslaggeefster, die het vertrouwen van de vrouwen won door betogingen bij te wonen, werd uiteindelijk door de aanwezige vrouwen als 'spionne' aangewezen en toegang tot de bijeenkomsten geweigerd. De opnames vonden plaats voor de aanslagen in Parijs, die door IS werden opgeëist.