Britse marine ingezet tegen illegale immigratie via Kanaal

AFP
De Britse marine stuurt een schip naar Het Kanaal om migranten ervan te weerhouden de oversteek te wagen. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid vroeg het ministerie van Defensie om hulp, nadat onlangs opnieuw een groep migranten met een bootje naar Dover was gevaren, berichten Britse media.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken probeerden 539 mensen in 2018 in kleine boten het Kanaal over te steken, waarvan 434 sinds begin oktober. Het lukt de autoriteiten momenteel niet altijd bootjes te onderscheppen. Zo bereikten tijdens de kerstdagen vijf Iraniërs de haven van Dover. Zij bouwden volgens bronnen van de krant The Daily Telegraph eerst een kampvuur op het strand, mogelijk om op te warmen. Daarna liepen ze het lokale politiebureau binnen om asiel aan te vragen.

Dergelijke incidenten leiden tot onrust onder inwoners van de kustplaats. “We hebben genoeg van deze situatie. Het is een constante toestroom van illegalen”, zei een 59-jarige man recentelijk tegenover The Guardian. “Als we onze kust niet kunnen beschermen, hoe goed worden deze mensen dan doorgelicht als ze aankomen?”

De Franse autoriteiten en de Britse grensbewaking patrouilleren momenteel al in de zeestraat. De regering heeft ook twee schepen teruggeroepen uit de Middellandse Zee, maar die zijn nog niet teruggekeerd. Daarom wordt het marineschip HMS Mersey tijdelijk ingezet om bij te springen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Ze worden wakker in Engeland. Maar het besef is er bij hun nog altijd niet waarom die mensen naar daar willen. Gaan ze de bootjes die de overtocht voor meer dan de helft gemaakt hebben terug naar Europa sturen of toch redden en bij houden als ze asiel waardig zijn .. Net zo als dat gebeurde op de euro/ Afrika grens. Waar ze niet met bootjes maar met heele schepen de overtocht maakte.

 • Jef Heffens

  Het probleem begint bij de NGO's die de illegalen naar Europa brengen.

 • Patrick Martens

  Ze oppakken en ze dan naar GB brengen. Dan zijn ze toch waar ze willen zijn.

 • Remus Bogaert

  En als de Brexit erdoor is houdt de EU niemand meer tegen.Waarom zouden we dat doen ? Dat is één vd consequenties van Brexit.