Britse man die vergiftigd werd met novitsjok terug bij bewustzijn

Charlie Rowley is opnieuw bij bewustzijn nadat hij enkele weken geleden vergiftigd raakte met het zenuwgif novitsjok.
AFP Charlie Rowley is opnieuw bij bewustzijn nadat hij enkele weken geleden vergiftigd raakte met het zenuwgif novitsjok.
De 45-jarige Charlie Rowley, die vergiftigd raakte met het zenuwgif novitsjok, is weer bij bewustzijn. Zijn toestand blijft kritiek, maar is stabiel. Dat heeft het ziekenhuis meegedeeld. "Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet", laat het ziekenhuis weten. Rowley moet om het uur door specialisten behandeld worden.

De man en zijn 44-jarige partner Dawn Sturgess werden eind juni met vergiftigingsverschijnselen in Amesbury, nabij Salisbury, aangetroffen. De vrouw overleed zondagavond in het Salisbury District Hospital. De politie gaat ervan uit dat het koppel in aanraking is gekomen met een flesje of injectiespuit dat het zenuwgif bevatte. De dosis was erg hoog, volgens Scotland Yard. Er wordt onderzocht of er een link is met het geval Skripal. 

De vergiftiging van het Britse koppel komt enkele maanden na de aanslag op de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia met hetzelfde zenuwgif in Salisbury. Londen acht Moskou daarvoor verantwoordelijk. Rusland ontkent elke betrokkenheid. De Skripals hebben de aanslag overleefd.  

Novitsjok is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Was ik Russische geheime dienst, dan zou ik om mijn gelijk te halen een gewoon echtpaar met opzet vergiftigen om nadien dan te kunnen beweren dat ze er niks mee te maken hebben want het zijn gewone burgers en geen spionnen. Dus die spionnen ombrengen was hun ding ook niet. Zo niet is er een organisatie lustig bezig om te experimenteren voor een grote biologische aanslag. En misschien zijn het zelfs dezelfden. Als de gebouwen maar blijven recht staan zeker en de infrastructuur.

 • Geert Van de Moortele

  Waar zijn de bewijzen ?????

 • rudy liessens

  Volgens mij hebben de russen hier niets mee te zien en was dat een gewone moord

 • lucien lemahieu

  heb de indruk dat het bewuste gas in Engeland is aangemaakt