Britse Lagerhuis verwijt regering "minachting voor parlement"

De Britse premier Theresa May.
AFP De Britse premier Theresa May.
De leden van het Britse Lagerhuis hebben vandaag een motie goedgekeurd waarin de regering van eerste minister Theresa May "minachting voor het parlement" wordt aangewreven. De parlementsleden verwijten May dat ze weigerde om de volledige juridische adviezen over de brexit te publiceren.

De tekst werd met 311 stemmen tegen 293 aangenomen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een dergelijke motie tegen de Britse regering wordt goedgekeurd, zo zegt oppositiepartij Labour.

Andrea Leadsom, de minister die verantwoordelijk is voor de relatie met het House of Commons, verklaarde na de stemming dat regering alsnog de juridische adviezen zal vrijgeven. Dat zal gebeuren vóór 11 december, wanneer de cruciale stemming over het brexit-akkoord van May plaatsvindt.

Lagerhuis-voorzitter John Bercow beklemtoonde dat het "onvoorstelbaar" zou zijn dat de parlementsleden de adviezen niet volledig te zien krijgen voordat ze een beslissing nemen over het akkoord.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    De volledige juridische adviezen, een document dat zo belangrijk als dit is, kan je niet op enkele dagen 'grondig' doornemen en beoordelen. We zijn benieuwd hoe Th. May haar 'attempt to brainwash' zal aflopen.

  • Andy Verachtert

    De brexit is een ramp voor Engeland en voor Europa. De gevolgen zijn niet te overzien.