Britse knaap (14) elf jaar in cel wegens neersteken leraar

Een veertienjarige Brit is in Londen tot elf jaar cel veroordeeld omdat hij in juni een leraar had neergestoken.

De 50-jarige leraar Vincent Uzomah werd in juni met een keukenmes neergestoken in de Dixons Kings Academy in Bradford. De verdachte was doorgeslagen na een discussie over het gebruik van zijn gsm. Na de steekpartij schold hij het slachtoffer nog uit voor "neger" en "klootzak". Twintig minuten later schepte hij er op Facebook over op, wat hem 69 trouwens likes opleverde. De leraar overleefde de aanval ternauwernood.

Op het proces vertelde de procureur dat de verdachte Uzomah van bij het begin van het schooljaar in het vizier had. "Andere leraars liet hij met rust. Maar Uzomah was zwart", klonk het. De jongeman zou de avond voor de steekpartij ook aan een vriend gezegd hebben dat hij een leraar wilde neersteken. En op de dag van de feiten zou hij hetzelfde gezegd hebben aan enkele medeleerlingen.

De jongeman pleit schuldig aan vrijwillige slagen en verwondingen maar ontkent dat hij de leraar wilde doden. Het slachtoffer van zijn kant heeft zwaar psychologisch en fysiek leed te verwerken gekregen en is nog steeds niet in staat om te gaan werken. Na het verdict van de rechter liet Uzomah weten dat hij, "zoals het een goede christen betaamt, de jongeman heeft vergeven".