Britse klimaatactiegroep Extinction Rebellion op lijst terreurpolitie

In München demonstreerde Extinction Rebellion gisteren voor het hoofdkantoor van Siemens. Dat bedrijf zou betrokken zijn bij een kolenmijn in Australië, dat mede als gevolg van klimaatverandering wordt geteisterd door hevige bosbranden.
EPA In München demonstreerde Extinction Rebellion gisteren voor het hoofdkantoor van Siemens. Dat bedrijf zou betrokken zijn bij een kolenmijn in Australië, dat mede als gevolg van klimaatverandering wordt geteisterd door hevige bosbranden.
De terreurpolitie in het zuidoosten van Engeland heeft klimaatactiegroep Extinction Rebellion op een lijst geplaatst met extreme ideologieën, tussen onder meer het neonazisme en een vermeende terroristische islamitische groep. Ze riep op om alert te zijn op jonge schoolstakers en mensen die zich in “sterke of emotionele termen” uitlaten over milieuproblemen als klimaatverandering, vervuiling of uitbreiding van vliegvelden. De politie heeft inmiddels afstand genomen van de handleiding.

De handleiding is bedoeld om radicalisering in een vroeg stadium te herkennen. Agenten, leraren en ambtenaren worden erin geïnstrueerd uit te kijken naar jongeren die spijbelen of deelnemen aan geplande schoolstakingen, ontdekte de Britse krant The Guardian.

Extinction Rebellion, dat zichzelf profileert als vreedzame actiegroep, moedigt wetsovertredingen aan en trekt ‘schoolkinderen en volwassenen aan die zich hier niet van bewust zijn’, staat in de lijst van de anti-terreurpolitie in het zuidoosten van Engeland. Daarom wordt opgeroepen signalen door te geven van jongeren die meedoen aan die-in protesten (waarin demonstranten doen alsof ze dood zijn) en bijvoorbeeld het logo van Extinction Rebellion op tassen en studieboeken plakken of als graffiti op muren spuiten.

Andere groepen die worden genoemd in de 12-pagina tellende handleiding zijn bijvoorbeeld het neonazistische National Action en de extreem-islamitische Al Muhajiroun - die allebei verboden zijn in het Verenigd Koninkrijk.

“Hoe durven ze?”

“Hoe durven ze?’’, stelt Extinction Rebellion in een reactie, verwijzend naar de veelbesproken uithaal van Greta Thunberg naar wereldleiders.  “Kinderen overal in het land vechten wanhopig voor een toekomst. Leraren, grootouders en verzorgers proberen zonder geweld om politici en grote bedrijven aan te zetten om iets te doen aan de schrijnende staat van onze planeet. En dit is hoe de autoriteiten reageren. Zou het niet aardig zijn als ze zich op de echte extremisten zouden focussen, zoals de fossiele bedrijven?’’

De Britse politie heeft inmiddels afstand genomen van de handleiding. “Ik wil duidelijk maken dat we Extinction Rebellion niet als een terroristische organisatie classificeren’’, zei hoofd Kath Barnes van de Counter Terrorism Policing South East tegen de BBC. “Het opnemen van Extinction Rebellion in dit document was een foute beoordeling en we zullen de hele inhoud nu opnieuw onder de loep nemen.’’
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul lemmens

  zeer wijze beslissing en ook veroordelen als terroristen

 • Frans Dedokker

  Goed zo!!

 • Wesley Kenis

  Tof om te zien hoe de linksen zich weeral in de slachtofferrol wringen om toch maar de touwtjes in handen te houden....wie heeft ook alweer het paleis bestormt....ahja dat is "politiek correct" dus mag het weeral onder de mat geveegd worden zeker....marmar als VB iets doet is het wereldoorlog 35 ondertussen. Ziekelijk schandalig noem ik die organisatie. Waarom nu en geen 30 jaar geleden toen JULLIE aande macht waren?????

 • Jef Vanderpol

  Iedereen die met geweld zijn levensvisie wil opdringen is eigenlijk een terroristische organisatie. Dus...

 • RENE LENAERTS

  Keet schoppen onder het mom van klimaatactie; het is van alle tijden dat opinies en overtuigingen misbruikt worden voor het maken van ambetante lol. Spuit ze van de straat met het waterkanon.