Britse kandidaat-premier Gove wil EU-burgers Brits paspoort schenken

Michael Gove, een van de belangrijkste gegadigden om Theresa May op te volgen als partijleider en premier, wil naar schatting drie miljoen ingezetenen van de Europese Unie gratis een Brits paspoort geven. 

De geste is bedoeld voor EU-burgers die ten tijde van het brexit-referendum in juni 2016 al in het Verenigd Koninkrijk woonden. Dat hebben assistenten van de milieuminister gezegd tegen het Britse Sky News.

Het naturalisatieproces kost normaal gesproken 1.500 euro. De EU-burgers die ervoor in aanmerking komen, kunnen een aanvraag indienen wanneer ze vijf jaar in Groot-Brittannië verblijven. 

Het voorstel, dat pas volgende week formeel wordt gepresenteerd, is een tegemoetkoming aan de Conservatieve parlementariër Alberto Costa. Die voert al maanden campagne voor de rechten van Europeanen uit de lidstaten na het Britse vertrek uit de EU.

Michael Gove stelde zich afgelopen zondag formeel kandidaat voor het premierschap. Hij neemt het op tegen onder andere oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, voormalig brexitminister Dominic Raab en het invloedrijke partijlid Andrea Leadsom.

Michael Gove.
AFP Michael Gove.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.