Britse journaliste naakt aangerand op Tahrirplein

Het gaat er vaak hevig aan toe op het Tahrirplein.
getty Het gaat er vaak hevig aan toe op het Tahrirplein.
De geschiedenis herhaalt zich: opnieuw is een vrouwelijke journaliste stevig aangerand op het Tahrirplein in Caïro. Duizenden Egyptenaren hadden zich daar verzameld om de uitslag van de verkiezingen te vieren.

De 22-jarige Natasha Smith beschrijft in detail hoe een "groep beesten" haar volledig uitkleedde en naar haar borsten grabbelde. Erger nog, met hun vingers wrongen ze zich "een weg naar binnen". Uiteindelijk kon ze via een medische post toch aan de gruwel ontsnappen. "Het enige wat ik zag, waren vuile grijnzen", aldus Natasha op haar blog. "Ik werd heen en weer geslingerd, als een vers stuk vlees voor uitgehongerde leeuwen. Om nog te zwijgen van het gejoel, dat almaar dreigender werd."

Vorige zondag in Caïro: het bericht dat Mohammed Morsi de eerste democratisch verkozen leider wordt, wordt op gejuich onthaald. Smith, die als journaliste zal afstuderen aan de 'university college' van Falmouth, was op het bewuste plein om een documentaire over vrouwenrechten te draaien.

"In één seconde veranderde alles"
De uitgelaten sfeer in haar omgeving slaat echter snel om. "Ik merkte dat de menigte almaar aanzwol naarmate ik het einde van de brug bereikte. Ik besliste om rechtsomkeer te maken, kwestie van het Tahrirplein te vermijden. Ik probeerde mijn camera terug in mijn rugzak te steken en samen met mijn vrienden te vertrekken. In één seconde veranderde alles echter. Ik werd al een tijdje betast, maar plots werd ik weggetrokken van mijn vriend en met steeds meer geweld aangepakt. Ik schreeuwde. Ik zag wat er aan het gebeuren was, maar kon er niets tegen doen. Ik kon niet geloven dat ik in deze situatie verzeild geraakt was."

De machteloze studente werd vervolgens tot op haar blootje uitgekleed. "Ik dacht dat het met mij gedaan was. Zo zou ik dus sterven. Maar ach, ik had een goed leven gehad. Wat er ook gebeurde, het zou snel voorbij zijn."

Gered dankzij boerka
Een vriend slaagde er uiteindelijk toch in tot bij haar te raken en haar in een dokterstent te sleuren. Daar schoten lokale vrouwen haar te hulp, met herenkleren en een boerka. "De mannen buiten bleven hongerig naar bloed", vervolgt Natasha. Zij hadden hun prooi zonet voor hun neus zien ontglippen. Ze keken naar binnen, dus ik moest me bukken en verbergen. Ze probeerden de tent aan te vallen, maar stootten daar op een barricade van stoelen."

Uiteindelijk kon de jongedame ontsnappen door zich voor te doen als een lokale vrouw. Aan de hand van een onbekende man wandelde ze ongezien weg. "Volgens de vrouwen hadden ze het op mij gemunt omdat idioten het gerucht verspreid hadden dat ik een buitenlandse spion was. Natuurlijk was dat maar een excuus om een blonde jonge westerse dame te misbruiken."

"Ik word hier sterker van"
Smith is niet de eerste persvrouw die het in Egypte zwaar te verduren kreeg. Tijdens de plaatselijke revolutie vorig jaar overkwam CBS-anker Lara Logan hetzelfde. Zij verklaarde toen dat mannen haar "verkracht hadden met hun handen". In november onderging de Egyptische journaliste Mona Eltahawy hetzelfde lot.

Smith liet echter al weten dat dit zware incident haar niet zal stoppen om seksueel misbruik in het land te blijven aankaarten. "Ik zal hier sterker en wijzer van worden. Mijn documentaire zal mensen bewust maken van hoe groot dit probleem wel is. Dit is niet zomaar een fait divers, het blijft gebeuren en moet stoppen. Er zijn zoveel slachtoffers, zowel Arabische als westerse."

Lara Logan werd naar eigen zeggen "verkracht met de handen".
Reuters Lara Logan werd naar eigen zeggen "verkracht met de handen".
Mona Eltahawy brak haar linkerarm en rechterhand bij de aanval. "Ik kon gewoon niet meer tellen hoeveel handen probeerden in mijn broek te geraken", schreef zij.
Mona Eltahawy brak haar linkerarm en rechterhand bij de aanval. "Ik kon gewoon niet meer tellen hoeveel handen probeerden in mijn broek te geraken", schreef zij.