Britse jets onderscheppen Russische bommenwerpers voor Britse kust

De twee Russische Bear bommenwerpers werden door Tyhoon-gevechtsvliegtuigen van de RAF weggeleid.
wikimedia De twee Russische Bear bommenwerpers werden door Tyhoon-gevechtsvliegtuigen van de RAF weggeleid.
Gisteren zette de Britse luchtmacht Typhoon gevechtsvliegtuigen in om twee Russische Bear bommenwerpers voor de kust van Cornwall te onderscheppen. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt. De Russische  bommenwerpers werden geëscorteerd uit het gebied, maar hebben het Britse soevereine luchtruim niet geschonden.

Politiek correspondent van de BBC Ross Hawkins zei dat het opduiken van Russische militaire vliegtuigen nabij de kust van Groot-Brittannië een kwestie is van Russisch spierballengerol en dat dergelijke incidenten een politieke motivatie hebben.

Burgervluchten niet verstoord

Volgens het Britse vliegwezen werd de burgerluchtvaart gisteren niet verstoord door de aanwezigheid van de Russiche bommenwerpers.

In januari vond een gelijkaardig incident plaats, toen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat twee Russische bommenwerpers in de buurt van het Britse luchtruim waren gekomen en toen wel de burgerluchtvaart hadden verstoord. Ook toen werden de Russische toestellen door RAF-jets weggeleid.

"Ongezien sinds Koude Oorlog"

"Dat is niet meer gebeurd sinds de hoogtijdagen van de Koude Oorlog", voegde defensieminister Michael Fallon toe. "Die incidenten tonen aan dat we moeten reageren. Telkens hij (Poetin, nvdr.) zoiets doet, moeten we klaar staan om te reageren". Fallon zei voorts dat de toegenomen militaire uitgaven van Rusland "duidelijk zorgwekkend" zijn en dat hij zich ook zorgen maakt om Poetin.

"Ze moderniseren hun conventionele troepen, ze moderniseren hun nucleair arsenaal en ze dagen de NAVO uit, dus we moeten reageren".

Dat is niet meer gebeurd sinds de hoogtijdagen van de Koude Oorlog

Michael Fallon