Britse huizenprijzen stijgen niet meer dankzij brexit

Het stadsaanzicht van Londen met de karakteristieke huizen. De huizenprijzen stijgen al even niet meer in Groot-Brittannië vanwege de onzekerheid rond brexit.
ANP Het stadsaanzicht van Londen met de karakteristieke huizen. De huizenprijzen stijgen al even niet meer in Groot-Brittannië vanwege de onzekerheid rond brexit.
De stijgende huizenprijzen in Groot-Brittannië zijn tot stilstand gekomen. Dat zou komen door de onzekerheid die het vertrek uit de Europese Unie met zich meebrengt, laat hypotheekverstrekker Nationwide aan persbureau Reuters weten. 

De huizenprijzen gingen nog maar 0,3 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. Ook maand na maand daalt het stijgingspercentage van woningen op het eiland. 

Robert Gardner van Nationwide zegt dat de onzekerheid bij investeerders parten speelt nadat in 2016 de kiezer in kleine meerderheid besloot om de Europese Unie te verlaten. Sindsdien wordt over dat vertrek onderhandeld, maar goede afspraken zijn er met de Britse regering niet te maken omdat politici verdeeld zijn over de manier waarop. De nieuwe premier Boris Johnson zegt zelfs bereid te zijn zonder afspraken uit de EU te stappen. 

Crisis

De laatste acht maanden is de gemiddelde huizenprijs niet meer dan 1 procent gestegen, terwijl dat percentage vóór het brexit-referendum op 5 procent lag. Sterker: de groei tussen 2008 en 2018 was in totaal bijna 30 procent, met name dankzij de economisch sterke jaren na de financiële crisis. 

Op 31 oktober moet er een brexit-deal met Europa zijn. Tot die tijd denkt Gardner dat de huizenmarkt niet helemaal in zal storten. De lage werkloosheid en lage rente in Europa zorgen daar voor. Bank of England laat weten dat er nog altijd veel hypotheken worden goedgekeurd om die reden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robrecht Peeters

  maar nog steeds zeer hoog zoniet de kans in het licht van een no-deal Brexit wat zou betekenen een off-shore naast de deur. De EU stelt zich dan best ook wat pragmatischer op want de factuur zou kunnen oplopen en de EU continent banken zullen nog in slechtere papieren geraken.

 • Willem Van Kalsteren

  Ik geloof er niets van, trouwens een stabilisering van de huizenprijzen zal geen meerwaarde zijn als de pond aan waarde verliest en mensen dan toch weer in vastgoed gaan investeren omdat dit op lange termijn altijd opbrengt.

 • Rody Franks

  Zie je wel, brexit heeft alleen maar voordelen.

 • Wim Eggermont

  Eindelijk normale prijsstijgingen.

 • pascal devillé

  Goede zaak voor de gewone britse mensen.En een harde brexit zal dat op termijn ook zijn.