Britse herenclub laat na 150 jaar toch vrouw toe

Thinkstock
Een exclusieve herenclub in Londen heeft voor het eerst een vrouw geaccepteerd als lid. De bijna 150 jaar oude Savile Club laat in principe alleen mannen toe, maar maakte een uitzondering toen één van de leden een geslachtsverandering onderging.

Niet iedereen ziet het besluit als een stap richting gendergelijkheid. Critici klagen dat de privéclub vrouwen discrimineert die niet als mannen zijn geboren. "Dus jullie laten vrouwen toe, mits ze eigenlijk mannen zijn. Wow, erg verlicht'', klonk het op Twitter.

De club, die in 1868 de deuren opende, weigerde de beslissing toe te lichten. Leden doen tegenover Britse media wel een boekje open over het besluit. Jerry Hayes, een jurist, legde uit dat de regels vrouwen alleen verbieden om het lidmaatschap aan te vragen. "Maar hij treedt niet toe als vrouw, hij werd lid als man.''

Het eerste vrouwelijk lid is naar verluidt een getrouwde dertiger met meerdere jonge kinderen. Volgens Hayes is nooit overwogen hem vanwege de operatie uit de club te zetten. "Andere leden hebben hier geen probleem mee. Ik heb niemand bezwaar horen maken.''

Het toelatingsbeleid van dergelijke clubs ligt gevoelig in Groot-Brittannië. Oud-premier David Cameron verliet eerder de exclusieve 'gentlemen's club' White's, die eveneens weigerde vrouwen toe te laten. Cameron nam dat besluit toen hij leider werd van de Conservatieve Partij.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.