Britse gezondheidsdienst luidt de alarmbel: “We zien kinderen op intensieve met hevige buikpijn en diarree”

REUTERS
De Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) maakt zich zorgen. In de voorbije drie weken zijn enkele kinderen uit het Verenigd Koninkrijk op intensieve zorg beland met een aandoening die verband zou kunnen houden met het coronavirus. De patiënten klaagden onder meer over hevige buikpijn en diarree. Dokters krijgen het dringende verzoek om extra aandacht aan dit fenomeen te besteden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De jongeren vertonen symptomen van het toxischeshocksyndroom en de ziekte van Kawasaki. Concreet hebben ze last van koorts, ademhalingsproblemen, hevige buikpijn en diarree. Hun bloedwaarden komen overeen met kinderen die zwaar sukkelden met Covid-19. Sommigen bleken inderdaad het coronavirus te hebben, anderen testten gek genoeg negatief.

Waren ze in het verleden dan al besmet, zonder symptomen te vertonen? Die kans bestaat, maar dat zou dan betekenen dat er dus toch nog zware naweeën kunnen volgen.

Over hoeveel patiënten het precies gaat, is niet bekend. Het aantal zou eerder beperkt zijn, maar de NHS vond nu toch de tijd rijp om een waarschuwing de wereld in te sturen. “Kinderen die met zulke klachten de dokter contacteren, moeten zo snel mogelijk behandeld worden”, luidt het advies.

Kinderarts Elizabeth Whittaker laat weten dat een gelijkaardige situatie ook al vastgesteld werd in Italië en Spanje. “Het blijft beperkt, maar die gevallen zijn er wel degelijk”, stelt ze in een tweet. “We willen dat artsen waakzaam blijven, zodat de gepaste zorg verstrekt kan worden.”

Tot nu toe wordt er nog altijd van uitgegaan dat kinderen geen risicogroep vormen, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. In ons land stierf vorige maand een twaalfjarig meisje aan het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk zijn negen jongeren onder de negentien jaar aan de ziekte bezweken.

Lees ook: Je mag met vrienden sporten, waarom dan niet afspreken in tuin? Moet mijn kind verplicht naar school? Massa vragen over exitstrategie. Wij zoeken de antwoorden (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Camylle Verbruggen

  Ben blij dat mijn kinderen (3de en 5de leerjaar) niet naar school moeten!!

 • Gino Denil

  Het is niet zo een soort virus, Gert Veer. Die cel die gebruikt wordt voor de snelle en massale reproductie voor het virus gaat er uiteindelijk zelf aan stuk.

 • Albert De Vries

  @Gert Veer Maar hoe zouden die zo opvallende auto-immuun reacties veroorzaakt worden (in de longen, hier ziekte van Kawasaki) ? Virussen zoals hepatitis B,... zijn natuurlijk gekend om auto-immuunziektes te kunnen triggeren maar het systeem er achter is naar mijn weten nog niet gekend (?) Ook naar de veiligheid van een vaccin toe lijkt mij dit zeker nu (covid-19) heel nuttig om te weten

 • Gert Veer

  Covid-19 reproduceert zich niet zelf maar doet dit "gebruikmakend van de celreproductie van de gastheer". Dat is een eufemisme om te zeggen dat het zich eigenlijk in ons DNA nestelt. Meer dan 20% van ons DNA bestaat uit niet-menselijke code dus zo uitzonderlijk is dat niet, maar het betekent wel dat men opnieuw kan besmet raken doordat die endogene stukjes virus-DNA weer tot expressie worden gebracht. Wellicht moet ook daar de bron worden gezocht van tweede besmettingen.

 • Etienne Callebout

  Waar zijn de medische analysen van de Chinezen indien ze eerlijk zijn zouden die data s allang moeten doorgegeven geweest zijn naar de betrokken instanties zoals who en verder .Maar nog steeds komt China niet over de brug er mee zo zijn de verdachtmaking van het virus meer dan normaal en ben ik zeker er van dat dit niet kosher is .