Britse generaal waarschuwt voor Russische blitzkrieg

De Russische president Poetin, kort na de Russische bezetting van de Krim.
BELGA De Russische president Poetin, kort na de Russische bezetting van de Krim.
De NAVO doet er goed aan zich voor te bereiden op een verrassingsaanval door Rusland op een van de Oost-Europese bondgenoten. Door een soort snelle Blitzkrieg met grote militaire overmacht zou Rusland kunnen proberen westers grondgebied te annexeren, bijvoorbeeld in een van de Baltische staten.

Die waarschuwing gaf de Britse generaal Adrian Bradshaw, de op een na hoogste Navo-bevelhebber in Europa, gisteren op een bijeenkomst in Londen, meldt de Financial Times.

Bradshaw doet zijn opmerkelijk geharnaste uitspraken een paar dagen na het wankele staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne, dat de door Rusland gesteunde rebellen er niet van weerhield de stad Debaltseve in te nemen. Gisteren meldde het Oekraïense leger dat Rusland zich met het conflict blijft bemoeien: de laatste dagen zouden opnieuw Russische tanks en raketten zijn binnengebracht.

Na zo'n grootschalige verrassingsaanval zou de NAVO volgens Bradshaw twee opties hebben: een volledige oorlog of de zaak accepteren

Invasies

Volgens de Britse topmilitair moet de NAVO niet alleen lering trekken uit de subversieve taktieken en hybride oorlogsvoering die Rusland heeft ingezet bij de overrompeling van de Krim en de opstand in Oost-Oekraïne. Rusland speelt ook met het idee van grootschalige invasies, aldus Bradshaw.

"Rusland zou kunnen menen dat het de grootschalige conventionele strijdkrachten die het op korte termijn kan mobiliseren niet alleen zou kunnen gebruiken voor intimidatie en afpersing, maar ook om NAVO-grondgebied te annexeren."

Na zo'n grootschalige verrassingsaanval zou de NAVO volgens Bradshaw twee opties hebben: een volledige oorlog of de zaak accepteren.