Britse experts vrezen meer IS-terreur in exotische vakantielanden

Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen op Sri Lanka bidden op het kerkhof. Meer dan 250 mensen kwamen vorige week om het leven bij door IS geclaimde terreur.
AP Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen op Sri Lanka bidden op het kerkhof. Meer dan 250 mensen kwamen vorige week om het leven bij door IS geclaimde terreur.
De aanslagen in Sri Lanka zijn mogelijk een voorbode van een nieuw offensief van Islamitische Staat (IS). Britse veiligheidsexperts verwachten dat exotische toeristenoorden extra gevaar lopen.

Begin maart zou het zijn gedaan met de terreurorganisatie Islamitische Staat, althans volgens de niet om zijn dossierkennis bekend staande Donald Trump. De Amerikaanse president kraaide eerder victorie om daaraan toe voegen dat Amerikaanse troepen zich dus snel en helemaal konden terugtrekken uit Syrië. Die uitspraak is inmiddels gecorrigeerd. De Amerikanen blijven aanwezig in Syrië, zij het beperkt.

Ook het idee dat IS in de touwen hangt blijkt verre van realistisch nu de terreurorganisatie op Sri Lanka blijkbaar genoeg hulp heeft kunnen organiseren voor een bloedbad met Pasen dat de wereld schokte. het onderzoek van de politie en internationale veiligheidsdiensten loopt nog maar het is onwaarschijnlijk dat lokale jihadisten in staat zijn zonder hulp en training zo’n gecoördineerde aanslag te plegen.

Begin

En dat is misschien nog maar het begin, vrezen Britse terrorisme-experts vandaag in de zondagskrant Sunday Telegraph. Sri Lanka bood een uitgelezen doelwit door in een keer katholieke kerken en westerse toeristen te raken. Twee belangrijke doelwitten voor IS. Bovendien was het eiland politiek zwak, er werd al maanden geruzied tussen politici, ministeries en zwakke veiligheidsdiensten. Serieuze waarschuwingen dat er iets groots op handen was werden zelfs niet serieus genomen. Ook weet IS -  daarin had Trump wel gelijk - dat het kalifaat ter ziele is. Mara dat betekent ook dat de jihadisten dus ook geen ‘land’ meer hoeven te verdedigen. De organisatie kan zowel middelen als manschappen vrijmaken voor andere ‘missies’ op weg naar de islamitische heilstaat. Juist om die reden houden veiligheidsdiensten rekening met meer aanslagen als op Sri Lanka en dan vooral op plekken waar kerken staan en ook veel toeristen komen.

Kwetsbaar

Volgens de informatie van de Sunday Telegraph zijn toeristenoorden op de Malediven, Kenia en Tanzania daarom uiterst kwetsbaar omdat ze vergelijkbaar zijn met Sri Lanka. “De verandering in tactiek van IS is zorgwekkend. Toen ze een kalifaat moesten runnen betekende ook dat ze bezig waren met zaken als gezondheidszorg. Zoiets vreet tijd. Nu hebben ze de handen weer vrij om hun propaganda op te pakken en dat door ze door dit soort aanvallen uit te voeren.”

Familieleden van het echtpaar Rohan Marselas Wimanna and Mary Noman Shanthi die zaterdag omkwamen bij de bomaanslag in Negombo, noordelijk van de hoofdstad Columbo, volgen een katholieke mis op de televisie. Vanwege het gevaar voor nieuwe aanslagen bleven de meeste kerken op Sri Lanka vandaag gesloten.
AP Familieleden van het echtpaar Rohan Marselas Wimanna and Mary Noman Shanthi die zaterdag omkwamen bij de bomaanslag in Negombo, noordelijk van de hoofdstad Columbo, volgen een katholieke mis op de televisie. Vanwege het gevaar voor nieuwe aanslagen bleven de meeste kerken op Sri Lanka vandaag gesloten.

Ook Amerikaanse veiligheidsexperts denken dat Donald Trump veel te optimistisch was over IS. Vragen die nu op CNN worden gesteld zijn: is IS erin geslaagd zijn bommenfabrieken, zijn fondsenwerven en zijn recrutering van zelfmoordkandidaten naar strijdtonelen buiten het vormalige kalifaat te exporteren? Werd de aanval van ver georkestreerd door een leider van IS? Volgens veiligheidsexperts zou een flink aantal IS’ers door de mazen van het net zijn ontsnapt en zich hergroeperen in afgelegen gebieden van Pakistan en Afghanistan.  

In Irak heeft de terreurgroep het aantal aanslagen opgevoerd. In februari waren er al gemiddeld vier per dag; het door Koerden gedomineerde Mosoel heeft ook weer een serie bom- en zelfmoordaanslagen achter de rug. In Syrië worden wegblokkades van het leger weer meer en meer aangevallen. Extra zorgwekkend is dat het Syrische verzet SDF en de Koerden niet de mensen hebben om duizenden IS-krijgsgevangenen en hun familieleden te bewaken.

In maart werden al een honderdtal krijgsgevangenen vrijgelaten en die duiken op op verschillende plekken in Syrië. Volgens Amerikaanse schattingen zouden er nog eens 15.000 tot 20.000 slapende IS-cellen in Irak en Syrië kunnen worden gewekt. En dan zijn er nog de honderden buitenlandse IS’ers die op de een of andere manier terug gaan naar hun land van oorsprong en niemand weet wat ze daar willen aanrichten. Volgens Aimen Dean, de Britse oud-IS-strijder en inmiddels adviseur van de Britse terreurbestrijding, vormen jihadisten die terugkeren naar met name Indonesië, Maleisië, Egypte, Saoedi-Arabië en Jordanië de grootste bedreiging omdat ze kunnen vaak terugvallen op lokale geestverwanten en hulp. Daarbij heeft IS flink wat fondsen veiliggesteld uit de tijd dat het belasting inde in het kalifaat. Naar verluid bedraagt de oorlogskas van de terreurorganisatie mogelijk zo'n 250 miljoen euro tellen. Een aanslag als vorige week op Sri Lanka zou volgens experts rond 35.000 euro hebben gekost.

Voordat hij werd gedood door een Amerikaanse drone liet IS-woordvoerder Abu al-Adnani optekenen”dat het verlies van het kalifaat niet het einde van IS betekende. “Pas als je de wil en het verlangen om te vechten kwijtbent, heb je verloren.” 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Serge Aernoudt

    Vrezen??? En Sri Lanka dan?

  • Karel Tichmann

    Vragen die nu op CNN worden gesteld zijn? Het is bewezen dat über-links CNN is niet te vertrouwen, om de juiste informatie aan de bevolking te geven. Linkse propaganda is geen nieuws, nooit geweest.