Britse expert: “Dagen Saudische kroonprins zijn geteld”

 Alsof er niets aan de hand was, opende kroonprins Mohammed bin Salman deze week het investeerders-evenement in hoofdstad Riyad. Hij kreeg er een staande ovatie van de aanwezigen.
EPA Alsof er niets aan de hand was, opende kroonprins Mohammed bin Salman deze week het investeerders-evenement in hoofdstad Riyad. Hij kreeg er een staande ovatie van de aanwezigen.
De dagen dat Mohammed bin Salman (33) nog kroonprins is van Saudi-Arabië lijken geteld nu hij wordt gelinkt aan de dood van de journalist Jamal Khashoggi. Dat stelt althans Brian Lees, voormalig defensie-attaché van Groot-Brittannië in Saudi-Arabië en schrijver van het boek A Handbook of the Al Sa'ud Ruling Family of Saudi Arabia.

Volgens Lees is het waarschijnlijk dat het Saudische koningshuis Mohammed bin Salman uiteindelijk aan de kant zal schuiven en een nieuwe kroonprins zal aanstellen. "De Saudi's zullen nooit toegeven dat hij schuldig is, maar dat betekent niet dat hij veilig is", stelt Lees in een vraaggesprek met Rudaw, een Koerdische tv-zender. "Ik geloof dat de koning hem zal vervangen.”

Dat zal volgens Lees niet onmiddellijk gebeuren, en ook nog niet in de komende maanden. "Dat zou eruit zien alsof de Saudi's toegeven aan de buitenlandse druk." Een nieuwe kroonprins zal de Saudische monarchie echter wel helpen herstellen, denkt hij.

In het verleden moesten kroonprinsen in Saudi-Arabië wel vaker hun positie inleveren. Zo kwam Mohammed bin Salman ook in zijn huidige positie toen zijn voorganger Mohammed bin Nayef in 2015 werd 'onttroond'.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Algemene verontwaardiging nu. Er zijn door landen oorlogen begonnen landen die een ander land binnen vallen en daar heeft men blijkbaar minder problemen mee.

 • Abdul hamid Shah

  Er ga niks met hem gebeuren ben er zekker van.!

 • Bart Van Ransbeeck

  dat onderzoek zal gevoerd worden zoals het bende van nijvel onderzoek he

 • rudolf jacobs

  dat die engelse zich maar bezig houden met hun brexit,een pak beter zijn,als ik hun was zou ik mar niet teveel uitdagen

 • Jean Paul Peelos

  Er zal niks gebeuren.