Britse ex-soldaat beklimt nummer 13 van 14 hoogste bergtoppen ter wereld, in amper zes maanden tijd

De klimmer doopte zijn missie 'Project Possible'
Nirmal Purja De klimmer doopte zijn missie 'Project Possible'
Bergbeklimmer Nirmal Purja heeft 13 van de 14 hoogste bergtoppen ter wereld beklommen, in zes maanden tijd. En dat is een record. 

De 36-jarige voormalig Britse soldaat wil de veertien hoogste bergen ter wereld beklimmen in zeven maanden tijd. "Hij is er deze ochtend in geslaagd de Manaslu (8.163 meter) te beklimmen", liet Thaneswar Guragai van het reisbureau Seven Summits Treks in Kathmandu weten.

Om zijn uitdaging te voltooien moet de in Nepal geboren Purja nog één bergtop beklimmen, maar het weer lijkt roet in het eten te gooien. Chinese autoriteiten sloten de Shishpangma, de veertiende hoogste berg ter wereld, voor het seizoen door veiligheidsproblemen zoals slechte weersomstandigheden. Purja hoopt dat ze hem de berg toch laten beklimmen.

In 1987 beklom de Poolse Jerzy Kukuczka de veertien pieken in zeven jaar, elf maanden en veertien dagen.

Nirmal Purja ging eerder dit jaar viraal toen hij een foto op Facebook zette van een ‘file’ op de Mount Everest. Door het zeldzaam zachte weer in mei waren er toen op de hoogste bergtop zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten. Dat zorgde voor een lange wachtrij die helemaal naar het topje van de berg kronkelde. 

Zo’n file is niet alleen vervelend en bizar, maar ook gevaarlijk. Op een hoogte van ruim 8.000 meter is het ijskoud en zit er weinig zuurstof in de lucht. Tijdens het wachten is er meer kans dat klimmers vrieswonden oplopen of onwel worden. 

Bekijk ook: Levensgevaarlijk: klimmers schuiven aan op top van Everest
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wendy Bergen

    Knap gedaan!