Britse ex-premier Tony Blair stemt enkel op eigen partij “omdat het moet”: “Marxistische vleugel is de baas bij Labour”

De Britse ex-premier Tony Blair.
REUTERS De Britse ex-premier Tony Blair.
Huidig premier Boris Johnson en zijn Labour-rivaal Jeremy Corbyn fantaseren er alle twee op los. Dat zegt de voormalige Britse premier Tony Blair (Labour) vandaag in een speech. Geen van beiden zou een overwinning verdienen bij de verkiezingen op 12 december, aldus Blair, die een fel tegenstander is van de brexit. Blair zal wel op zijn eigen partij stemmen, maar enkel “omdat het moet”, klinkt het. “De marxistisch-leninistische vleugel is vandaag de baas bij Labour.”

De Labour-coryfee, die tussen 1997 en 2007 het land leidde, heeft het niet zo op met de manier waarop de verkiezingsstrijd tussen Johnson en Corbyn wordt gevoerd. In zijn toespraak beschuldigt Blair beide mannen ervan dat ze de kiezers een ongeloofwaardig verhaal voorhouden.

Johnson en zijn Conservatieve Partij suggereren dat ze de brexit snel gedaan zullen krijgen, terwijl de realiteit volgens Blair is dat nieuwe onderhandelingen met Brussel nog lang kunnen duren. Ook zou het risico van een no-dealbrexit nog altijd aanwezig zijn. In de ogen van Blair stelt Corbyn daar een soort revolutie tegenover. “Het probleem met revoluties is nooit hoe ze beginnen, maar hoe ze eindigen.” En dat is altijd slecht, aldus de ex-premier.

Blair vindt dat kiezers niet in deze fantasieën moeten trappen en bij de verkiezingen goed moeten kijken wie in hun kiesdistrict de meest gematigde kandidaten zijn. Zulke “mainstream” politici genieten volgens Blair de voorkeur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.