Britse dolle schutter gefilmd met Mohikaans kapsel

AP
De voortvluchtige Britse moordenaar, Raoul Moat, werd door bewakingscamera's van een doe-het-zelfzaak in Newcastle gefilmd met een Mohikaans kapsel. De 37-jarige dolle schutter ging er vorige week winkelen vóór hij de nieuwe vriend van zijn ex doodschoot. Hij wil wraak voor zijn celstraf en bedreigt nu ook het grote publiek. Intussen werden drie van zijn gsm's gevonden en een slaapzak met ander kampeermateriaal op de plek waar hij zich verstopte.

De video dateert van enkele uren voordat Moat zijn ex, Samantha Stobbart (22), en haar nieuwe vriend, Chris Brown (29), neerschoot. De vriend overleefde de moordpoging niet. Een dag later schoot hij op verkeersagent David Rathband (42). Moat verklaarde aanvankelijk de oorlog aan de politie en enkele bekenden uit wraakgevoelens voor de celstraf die hij kreeg en uitzat. Maar nu hij weet heeft van de klopjacht op hem, heeft hij zijn actieradius uitgebreid naar de hele bevolking. De politie van Northumbria hoopt met het vrijgeven van de beelden de moordenaar sneller te kunnen vatten.

Vermagerd
Moat lijkt vermagerd op de video en heeft zijn haar op zijn Mohikaans laten knippen. Hij ziet er dus anders uit dan voorheen. De doe-het-zelfzaak waar de bodybuilder en voormalige buitenwipper ging shoppen verkoopt ook kampeerbenodigdheden zoals tenten en kookplaten. Het personeel van de winkel wil echter niet kwijt wat Moat kocht. De politie vermoedt dat Moat zich ergens in de bossen in de buurt van Rothbury schuilhoudt, samen met anderen. Hij werd maandagochtend voor het laatst gezien op een marktje in het dorpo dat hij goed kent. Twee van medeplichtigheid verdachte mannen werden opgepakt. Moat staat ook internationaal geseind.

Ook de militaire politie van Noord-Ierland werd gisteren ingeschakeld in de klopjacht op Moat, samen met 40 agenten van de Metropolitan Police. De Noord-Ieren hebben meer ervaring met het "moeilijke terrein". De SAS-troepen staan eveneens standby. Vermoed wordt dat Moat zich nog altijd in de buurt van Rothbury ophoudt. Scholen kregen vandaag gewapende bewaking. (jv)

AP