Britse crash: "Een vuurbal, geschreeuw en doodse stilte"

De vliegtuigcrash in het Engelse graafschap West Sussex van zaterdag, domineert ook een dag later nog de internetpagina's van Britse nieuwsmedia. Er komen steeds meer beelden vrij van de vuurzee vlak na het bizarre ongeval. Ook worden namen van slachtoffers bekend. Twee jonge voetballers en een fitnessinstructeur kwamen in hun auto om toen het oude gevechtsvliegtuig op de A27 crashte.

Mirror-verslaggeefster Nicola Fifield was als toeschouwer aanwezig bij de luchtshow in Shoreham toen het zaterdagmiddag misging. In een emotioneel blog beschrijft ze de fatale vliegtuigcrash vanuit haar perspectief. Ze bezocht de show met haar vriend en zijn vader, en stond met tienduizenden toeschouwers langs het vliegveld.

"We dachten dat het toestel ging landen. Maar het ging te snel en het vliegtuig vloog veel te laag. Het volgende moment zag ik een enorme vuurbal en werd het toestel aan het zicht onttrokken. Omstanders keken geschokt, ze schreeuwden. Daarna werd het stil."

Horrorfilm
De Mirror sprak ook met de 50-jarige Terry Smith. Hij maakte op het moment van de crash een foto en stond op slechts enkele meters van het ongeval. Hij stond er met zijn dochtertje van 8 jaar. Ze voelden de hitte. "Het was zo eng. We waren zij dichtbij, net een horrorfilm", zegt Smith. Aanvankelijk trok hij zijn dochtertje opzij en renden ze weg. Daarna gingen ze terug om te kijken of er mensen hulp nodig hadden.

"We hielpen een echtpaar weg van de auto's die geraakt waren. Het was angstaanjagend. De crashsite leek op foto's van 9/11. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik het er levend vanaf heb gebracht."

EPA
EPA

Het dodental van de crash stond zaterdag op zeven doden, maar de Britse politie gaat een dag later uit van elf dodelijke slachtoffers. De piloot zelf overleefde de crash. "We hebben nu elf personen geteld die zeer waarschijnlijk zijn omgekomen bij deze tragedie", verklaarde Steve Barry, adjunct-commissaris van Sussex, aan de media. "De site van de crash is zeer uitgestrekt. Op dit ogenblik voeren gespecialiseerde agenten nog zoekacties uit. Daarom valt niet uit te sluiten dat het aantal slachtoffers nog kan stijgen", aldus Barry. De A27 blijft minstens tot maandagmorgen gesloten.

Voetballers en fitnessinstructeur
Onder de slachtoffers zijn in ieder geval twee voetballers en een fitnessinstructeur. Matt Grimstone, de 23-jarige doelman van amateurclub Worthing United FC, zat zaterdagmiddag samen met zijn ploeggenoot Jacob Schilt (23) in de auto. Het tweetal was via de A27 op weg voor de uitwedstrijd tegen Loxwood toen de Hawker Hunter op het wegdek crashte. 

Familie, vrienden en leden van de Worthing United hebben geschokt gereageerd op het voorval. Steve Taylor, voorzitter van de club, is kapot na het verlies van de twee spelers. "De gedachten en gebeden van iedereen bij Worthing United gaan uit naar de nabestaanden van degenen die het leven lieten bij de crash", meldt de club in een verklaring.

Verschillende voetbalclubs en ook de Britse voetbalbond FA betuigen hun respect aan de twee slachtoffers en hun families.

Mat Jones
Ook fitnessinstructeur Matt Jones (24) is een van de dodelijke slachtoffers. Hij reed in zijn BMW op de snelweg ten tijde van het fatale moment. Hij was net terug in het land na een reis naar India en Australië. Zijn zus Becky zegt volgens Daily Mail: "Het is intens verdrietig om te melden dat Matt een van de slachtoffers is. Bedankt aan iedereen die ons met een bericht sterkte heeft gewenst."

De piloot van de crash heeft het ongeluk overleefd. Maar of hij het zal halen, is de vraag. Hij vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Volgens Britse media werd hij uit brandende brokstukken gehaald.