Britse Conservatieven ruziën over onderzoek naar islamhaat in partij

Sayeeda Warsi is een van de meest vooraanstaande moslims binnen de Conservatieve partij.
REUTERS Sayeeda Warsi is een van de meest vooraanstaande moslims binnen de Conservatieve partij.
De aanloop naar de Britse verkiezingen verliep al hobbelig voor de Conservatieven, maar nu is ook nog een discussie losgebarsten over een onderzoek naar islamhaat in de partij. Minister van Gezondheid Matt Hancock en de vroegere vicevoorzitter van de Conservatieven, Sayeeda Warsi, vochten vandaag een felle discussie uit. 

Aanleiding voor de discussie was een pleidooi van minister van Financiën Sajid Javid. Als concurrent van Johnson om de leiding van de partij had die in de zomer tijdens een live tv-debat voorgesteld om de islamofobie in de partij te onderzoeken. Zijn concurrenten, ook Johnson, stemden daarmee in. Maar ondertussen wil Johnson, die nu premier is, daar niets meer van weten. Gisteren zei hij aan de BBC dat zo'n onderzoek zou uitdraaien op "een algemeen onderzoek naar vooroordelen van allerlei vorm". 

Sayeeda Warsi, een van de meest vooraanstaande moslims in de partij en die momenteel voor de Tories in het Hogerhuis zit, is ontgoocheld dat Johnson terugkrabbelt. "Ja, het klopt, mijn partij geeft niets om racisme in eigen rangen. We zijn alleen antiracistisch als we daarmee politieke punten kunnen scoren", schreef ze op Twitter.

Whitesplaining

Vandaag nam haar verontwaardiging nog toe. Gezondheidminister Hancock zei in een interview op BBC Radio dat hij Warsi respecteert, maar dat "anderen een meer gebalanceerde benadering" hebben tegenover islamofobie. Warsi reageerde onmiddellijk. Ze beschuldigde Hancock van 'whitesplaining'. De samentrekking van 'white' (blank) en 'explaining' (uitleggen) duidt op het minimaliseren van discriminatie tegen gekleurde minderheden door bepaalde leden van een blanke meerderheid zelf. 

Boris Johnson is al meermaals beschuldigd van islamofobie. Zo vergeleek hij in krantencolumns boerka's met brievenbussen en de dragers van boerka's met bankovervallers.

Op 12 december kiezen de Britten een nieuw parlement.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan wuyts

  voor godsdienst is er ruim plaats in kerk of moskee voor politiek in het parlement laten we dat zo houden.

 • Annemie Declerck

  Het wordt tijd dat islamofobie in de conservatieve partij onderzocht wordt want de conservatieven beschuldigen de Labour Party altijd van antisemitisme en gebruiken die propaganda in hun verkiezings campagne ....

 • guido vermeyen

  De politiek sputtert overal....ze hebben het te ver laten komen, met alle gevolgen van dien

 • Marc Casier

  Wat is er mis met zijn vergelijkingen?