Britse Brexitminister: "Liever geen akkoord dan slecht compromis"

Op het partijcongres van de Conservatieven haalt Brexitminister Dominic Raab opnieuw uit naar de Europese Unie. Europa wil een speciaal statuut voor de Britse 'provincie' Noord-Ierland, om het handelsverkeer met de Republiek Ierland te vergemakkelijken, maar dat is onbespreekbaar voor Londen.
REUTERS Op het partijcongres van de Conservatieven haalt Brexitminister Dominic Raab opnieuw uit naar de Europese Unie. Europa wil een speciaal statuut voor de Britse 'provincie' Noord-Ierland, om het handelsverkeer met de Republiek Ierland te vergemakkelijken, maar dat is onbespreekbaar voor Londen.
Op het partijcongres van de Conservatieven haalt Brexitminister Dominic Raab opnieuw uit naar de Europese Unie. Dat blijkt uit uittreksels van zijn speech die de Britse pers kon inkijken.

In zijn toespraak die later vandaag wordt gehouden, waarschuwt hij de EU dat "de wil van Londen om een akkoord te bereiken begrensd is" en dat het Verenigd Koninkrijk "liever geen akkoord wil dan een slecht compromis". De Conservatieven leggen de bal dus in het kamp van Brussel.

Ierse grens

Raab spreekt later vandaag op het partijcongres in Birmingham. "Als men ons wil opsluiten via de achterdeur van de Europese Economische Ruimte en de douane-unie, waarbij het enige aanbod van Europa is om de integriteit van ons land aan te vallen, dan zullen we geen andere keuze hebben dan te EU te verlaten zonder akkoord", luidt het.

Raab verwijst hiermee naar de Ierse grens. Europa wil een speciaal statuut voor de 'provincie' Noord-Ierland, om het handelsverkeer met de Republiek Ierland te vergemakkelijken, maar dat is dan weer onbespreekbaar voor Londen.

Zondag liet Brits premier Theresa May aan de BBC verstaan dat ze de dialoog met Brussel wil voortzetten en dat haar 'Chequers'-plan nog niet dood is.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan De Cock

  Leve brexit en nu de rest van EU

 • Victor Munster

  't Zal wel weer een half-bakken compromis op de valreep worden.

 • Marc Baeyens

  Liever geen akkoord en geen Brexit.

 • Ben Strubbe

  Met een 'beetje geluk' valt het VK uit elkaar en gaat Schotland alleen verder met de EU. Het is maar logisch dat er een harde grens komt tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Als het VK verder zaken wil blijven doen met de EU zal het dezelfde regeling moeten bedingen als bv. Zwitserland en Noorwegen. Er is geen enkele reden waarom het VK een uitzonderlijke handelsstatus zou moeten krijgen.

 • Christine Laevers

  Er is nog tijd en nu zal er hard gespeeld worden. Engeland zonder de E.U. is geen klein landje, Lieve Peeters. U denkt toch niet dat Frankrijk gaat stoppen om handel te drijven met Engeland ? En alle andere landen op deze planeet ? De Europese markt is trouwens een peanut-markt. De E.U. zal de dupe zijn. Niet omgekeerd.