Britse auto-industrie waarschuwt Boris Johnson: “Een 'no-deal' is geen optie”

EPA
De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.

Hij reageerde op de jongste uitspraken van de Conservatief Boris Johnson. Hij is één van de twee overgebleven kandidaten om premier Theresa May op te volgen. Hij speelt vaak publiekelijk met de gedachte dat in geval van nood het Verenigd Koninkrijk ook zonder deal met Brussel gewoon uit de unie kan stappen.

Onzekerheid

De Britse auto-industrie produceerde in 2018 1,52 miljoen voertuigen. Dat was ruim 9 procent minder dan in 2017 en het vijfde achtereenvolgende jaar dat de productie kromp. De neergang komt volgens de SMMT vooral door de brexit. Het wegvallen van investeringen in de sector is een direct gevolg van de onzekerheid over de brexit, aldus de lobbygroep. In 2018 werd er omgerekend nog 660 miljoen euro ingestopt, maar dat was bijna de helft minder dan het jaar ervoor.

Bekijk ook:

Buren Boris Johnson bellen politie om knallende ruzie.

Boris Johnson blijft favoriet om Theresa May op te volgen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  In Europa hetzelfde: door de onzekerheid over de groene regels en belastingen zit de autoindustrie in het slop.

 • piet devlieger

  Ze hebben toch al een paar fabrieken gesloten door heel die Brexit-historie ? What's the point ? Zelfs al wordt de no deal een feit zullen ze die niet meer opstarten. Waar zijn die CEO's mee bezig ? Onrust zaaien en hun eigen ego wat opkrikken ? Dat geeft natuurlijk andere en betere perspectieven in de auto-industrie. Zo zie je maar, of het nu politiek of industrie is, alles draait enkel en alleen om het eigenbelang, ongeacht de gevolgen. Wanneer zal Jan Publiek dat eindelijk eens beseffen ?

 • Gunter Verleyen

  Autoindustrie? Land Rover, Rolls Royse, Mini Cooper das toch allang verkast?

 • Bert Bibber

  Die Britten met hun omhooggevallen koningshuis kunnen we missen als de pest.

 • Edmond Dillien

  Buiten de politici en hun superrijke vriendjes gaat de ganse bevolking van G.B. hun broeksriem moeten aantrekken, dank zij de leugens van Johnson , Farage en andere leugenachtige politici hebben de mensen zich laten misleiden en zitten ze binnenkort met de gebakken peren, vele Londense financiële filialen kijken al uit naar plaatsen op het continent en dan de autoindustrie die geen bak meer verkocht krijgt, miserie is de toekomstige 2de naam van iedereen die echt werkt voor de kost.