Britse ambassadeur in de VS stapt op na uithalen Trump

Kim Darroch stapt op als Britse ambassadeur in de VS.
AFP Kim Darroch stapt op als Britse ambassadeur in de VS.
Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, stapt op. Dat heeft hij bekendgemaakt in een per e-mail verstuurde mededeling, zo meldt persagentschap Bloomberg. Amerikaans president Donald Trump haalde de voorbije dagen nog zwaar uit naar de man.

Zondag lekten memo’s van Darroch uit via de krant Mail on Sunday. De ambassadeur schreef erin dat de regering van de Amerikaanse president “onbeholpen” en “onbekwaam” handelt en dat president Donald Trump onzekerheid uitstraalt. Daarnaast raadde hij regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news.

Trump haalde daarop meteen uit naar Darroch. “De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen”, verklaarde hij onder meer aan de pers. Later verklaarde hij op Twitter dat zijn administratie geen contact meer zou onderhouden met de ambassadeur en dat de volgende administratie de man beter zou vervangen.

Gisteren deed hij daar nog een schepje bovenop, met een ware scheldtirade aan het adres van Darroch. “De gekke ambassadeur die het Verenigd Koninkrijk opgedrongen heeft aan de Verenigde Staten is niet iemand waar we blij mee zijn, een erg domme man”, zei Trump onder meer. “Ik ken de ambassadeur niet, maar heb me laten vertellen dat hij een pompeuze dwaas is”, klonk het nog.

Geen steun van Boris Johnson, wel van May

“De huidige situatie maakt het voor mij onmogelijk om mijn rol te vervullen op de manier die ik zou willen”, staat in de mail van Darroch. De Britse eerste minister Theresa May had wel haar steun aan de diplomaat uitgesproken. In het Britse Lagerhuis zei ze vanmiddag dat ze het bijzonder jammer vond dat Darroch “de noodzaak voelde op te stappen”. “Hij heeft zijn leven ten dienste gesteld van het Verenigd Koninkrijk en we moeten hem daar enorm dankbaar voor zijn. Behoorlijk bestuur vereist openbare ambtenaren die volledig en eerlijk advies kunnen geven. Ik wil dat iedereen het vertrouwen heeft dat te blijven doen.”

Volgens verschillende Britse journalisten nam Darroch de beslissing omdat Boris Johnson, favoriet om May op te volgen, bij het televisiedebat van gisterenavond niet zijn volwaardige steun voor hem uitsprak. May leek Johnson daar vanmiddag voor te bekritiseren, door te zeggen dat ze hoopt “dat dit huis zal nadenken over het belang om onze waarden en principes te verdedigen, vooral wanneer ze onder druk staan”.

Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken en ook kandidaat om May op te volgen, reageerde al op het ontslag van Darroch. “Erg bedroefd om het aftreden van Sir Kim Darroch te vernemen. Opkomen voor Groot-Brittannië betekent opkomen voor de beste diplomaten ter wereld. Het had nooit zo mogen eindigen”, tweette Hunt, die ook het professionalisme en intellect van Darroch prees.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  nog efkes wachten en Trump zal wel bepalen wie de volgende ambassadeur mag worden. En hij alléén zal dat beslissen! De wereld is effectief om zeep sinds hij president is geworden. Hij blijft zich moeien met alles waar hij geen bal mee te maken heeft

 • Paul Keulemans

  Mooi zo, de argumenten die de man hierbij gebruikt gelden voor al zijn ambassadeurs, dus die kunnen met de eerste diplomatieke post weer retour. Die lui deugen nergens voor als ze het wanbeleid van die man hier komen ondersteunen !

 • Patrick Vandeputte

  De Britten, en vooral Boris Johnson, kruipen dus door het stof voor Trump. Sukkelaars.

 • ivan de ridder

  Lijkt mij een duidelijk geval van politieke afrekening ... Diegene die dit gelekt heeft naar de pers ligt aan de basis van het diplomatiek 'relletje' en zou eigenlijk als enige moeten opstappen.

 • Diane Bernaerts

  De goede kant hiervan is dat Darroch nu vrijuit kan praten. Hopelijk doet hij dat ook.