Britse agent vrijuit na dode bij G20-betoging

UNKNOWN
Het parket-generaal in het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag zonder gevolg het vooronderzoek verworpen naar een politieagent die de dood van een 47-jarige man zou veroorzaakt hebben. Tijdens een protestmanifestatie op de G20-top in Londen in april 2009 kreeg Ian Tomlinson een duw van de agent kort voordat hij overleed.

Krantenverkoper Tomlinson was op weg naar huis toen hij toevallig verzeild geraakte in de manifestatie in het centrum van Londen. Op beelden die de wereld rond gingen, is te zien hoe een agent van de oproerpolitie hem duwde waardoor de man met zijn hoofd tegen de grond terecht kwam.

Hartaanval
Uit een eerste autopsie blijkt dat de veertiger enkele minuten eerder een hartaanval zou gekregen hebben. Een andere autopsierapport heeft het dan weer over interne bloedingen. Door die uiteenlopende resultaten over de doodsoorzaak oordeelde het parket dat het naar eigen zeggen niet in staat was om zeker uit te maken of de dood van Tomlison veroorzaakt is door de duw tegen de grond door de politieagent.
 
Verontwaardigd lieten de naasten van het slachtoffer al weten in beroep te gaan. "Ofwel ligt het aan slechte wil, ofwel aan incompetentie", reageerde hun advocaat. Dat niemand vervolgd wordt, noemt hij een schande. (afp/ypu)