Brits parlement zal voor Kerstmis nog stemmen over brexitdeal

Boris Johnson na zijn overwinning.
AFP Boris Johnson na zijn overwinning.
Het Brits parlement stemt nog voor Kerstmis de deal over de brexit die met de Europese Unie is bereikt. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag twee dagen na zijn klinkende overwinning in de parlementsverkiezingen verzekerd.

"We zullen de brexit erdoor krijgen", zei de leider van de Conservatieven tegen aanhangers in Sedgefield in het noordoosten van Engeland. Daar hebben de Tories nooit geziene winst geboekt op Labour.

"Welke brexitdeal hebben wij nu? ", vroeg Johnson zijn aanhang. "Ovenklaar" luidde het antwoord. "Wij hebben 100 procent steun" (voor de deal vanwege de Conservatieve parlementsleden), aldus de premier. "Wij zullen het zeker gedaan krijgen voor Kerstmis", beloofde Johnson.

Bedoeling is dat Groot-Brittannië op 31 januari de Europese Unie heeft verlaten. De parlementaire goedkeuring van Johnsons brexitakkoord zal naar verwachting maar een formaliteit zijn, na de eclatante verkiezingszege van de Conservatieven. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  jos robben, ja maar nu begint de ellende. Schotland wil nu zeker onafhankelijkheid en of een EU beleid behouden. Noord Ierland zal weer als vanouds problemen kennen met conflicten, want Boris is niet van plan een opengrens beleid te voeren met Ierland en Noord Ierland. Niemand had het over de economische impact van Brexit, enkel Boris zij dat onmiddelijk 6% groei verzeker was in jaar 1. Brits economische experts zeggen wel totaal iets anders en zien het doem-scenario realiteit worden.

 • Antonio Rinaldi

  Er zullen anderen volgen,het einde van de Reus op lemen voeten is in aantocht.

 • jos robben

  Weg uit de EU dictatuur, prachtig resultaat voor de Britten

 • Peter Bosmans

  Ja, de VS en Rusland staan klaar met de nodige voorstellen. Europa was in het begin voordelig voor de Europese landen en zeer praktisch ingesteld. Vandaag is het een bende machtswellustelingen geworden die zich met een administratieve regelneverij op de voorgrond plaatst en die zich meer en meer bemoeit met maatschappelijke problemen die eigenlijk van land tot land anders geschiedkundig gegroeid zijn en dus niet allemaal over dezelfde kam geschoren kunnen worden.

 • jim choose

  Proficiat aan de Britten, zij hebben zelfrespect.