Brits parlement stemt voor wet die einde maakt aan vrij verkeer van arbeidskrachten tussen VK en EU

Een Europese vlag in Londen, met een gat waardoor de Big Ben te zien is.
EPA Een Europese vlag in Londen, met een gat waardoor de Big Ben te zien is.
Het Britse parlement heeft gisteren een wet goedgekeurd die een einde maakt aan het vrije verkeer van arbeidskrachten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 

De wettekst schaft vanaf 2021 de specifieke rechten van inwoners uit de Europese Economische Ruimte (de EU plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) en Zwitserland om naar het Verenigd Koninkrijk te immigreren af. Welke criteria wel zullen gelden is niet opgenomen in de tekst, maar premier Boris Johnson stelde eerder al een puntensysteem voor, dat voorrang geeft aan hoogopgeleide werkkrachten.

De immigratie van inwoners uit de armste landen in de EU was een belangrijk twistpunt tijdens de campagne in de aanloop naar het brexitreferendum in 2016. Het ‘Leave’-kamp wilde het VK opnieuw de macht geven over zijn eigen grenzen.

lees verder onder de foto:

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.
AFP De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

“Strikter, eerlijker en eenvoudiger systeem”

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel beloofde maandag een "strikter, eerlijker en eenvoudiger systeem dat een vitale rol zal spelen in de strijd tegen het coronavirus. Labour-schaduwminister van Binnenlandse Zaken Nick Thomas-Symonds reageerde daarop dat de wet net "een bedreiging vormt voor de National Health Service op het moment dat we die meer dan ooit nodig hebben".

Om naar het VK te mogen verhuizen moet iemand voortaan (na de overgangsperiode die tot eind dit jaar duurt) minstens 25.600 pond per jaar (28.600 euro) per jaar verdienen. Dat is minder dan het nationaal mediaanloon, maar meer dan wat veel mensen verdienen in de gezondheidszorg en de sociale sector. Iets meer dan 13 procent van de NHS-medewerkers zijn buitenlanders, 5,5 procent is afkomstig uit de EU.

Versnelde visaprocedure voor medisch personeel

Patel benadrukte dat de overheid een versnelde visaprocedure op poten heeft gezet voor artsen, verplegers en andere gezondheidswerkers. Ook worden alle visa van die groep werknemers die tussen nu en oktober vervallen automatisch voor een jaar verlengd.

De meerderheid stemde voor de wet, de oppositie tegen.