Brits parlement stemt op 15 januari over brexitakkoord, Boris Johnson verwerpt “apocalyptische toekomstvisioenen”

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson
Photo News De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson
Het Britse Lagerhuis spreekt zich volgende week dinsdag uit over het brexitakkoord tussen Europese en Britse onderhandelaars. Dat vernam de Britse openbare omroep BBC uit regeringskringen. De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft de ‘apocalyptische’ toekomstvisioenen die vandaag de dag in zijn land uitgetekend worden als Groot-Brittannië de EU verlaat zonder overeenkomst, afgedaan als flauwekul. 

De stemming had eigenlijk in december al moeten plaatsvinden, maar de Britse premier Theresa May trok de staart toen op het allerlaatste moment in, omdat de tekst duidelijk geen meerderheid zou krijgen. Gisteren benadrukte ze al dat de stemming nu wél doorgaat zoals gepland.

Of het brexitakkoord volgende week wel een meerderheid van de 650 parlementsleden zal kunnen overtuigen, is nog maar de vraag. Inhoudelijk is sinds december niets veranderd aan de tekst, ook al omdat de Europese Unie niet bereid is tot extra toegevingen.

Ierse grenskwestie

De Britse regering zou wel werken aan verdere "geruststellingen" voor de Ierse grenskwestie. Het gaat dan vooral over de zogenaamde 'backstop'. Dat vangnet bepaalt dat het Verenigd Koninkrijk en de EU een douane-unie zullen vormen als er na afloop van de overgangsperiode na de brexit eind 2020 geen nieuw handelsakkoord is, om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. Veel parlementsleden willen daar niet van weten, omdat ze vrezen dat de backstopregeling wel eens definitief zou kunnen worden.

Brexit zonder akkoord

Volgens Boris Johnson is een brexit zonder een akkoord eigenlijk het resultaat dat het nauwst aansluit bij wat de Britten voor ogen stond, toen ze voor de brexit kozen in het EU-referendum van 2016.

Een brexit zonder overeenkomst staat het dichtst bij wat de Britten wilden, toen ze voor de brexit kozen in het referendum

Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken

De stellingname van Johnson vandaag doorkruist de campagne van de Britse premier Theresa May om de pro-brexit en pro-EU-rebellen in haar Conservatieve partij te overtuigen om de brexit-deal die ze met de EU bereikt heeft, volgende week goed te keuren. May zal de komende dagen een ontmoeting hebben met een delegatie van de 200 (op een totaal van 650) parlementsleden die een open brief hebben gepubliceerd waarin ze willen dat de brexit gepaard gaat met een overeenkomst met de EU.

Johnson en andere Conservatieven zijn boos op May, omdat ze met haar campagne de bevolking angst zou aanjagen door de gevolgen te overdrijven van een brexit zonder een overeenkomst op 29 maart. In een opiniestuk in de ‘Daily Telegraph’ verwierp Johnson de ronduit ‘apocalyptische’ voorspellingen die prominente figuren uit de Conservatieve partij uitdragen naar het grote publiek wanneer Groot-Brittannië zich zou terugtrekken uit de EU zonder overeenkomst. “Eigenlijk staat een brexit zonder overeenkomst het dichtst bij wat de Britten wilden, toen ze voor de brexit kozen in het referendum”, aldus Johnson. 

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Valgaern

    Elke studie tot nu toe uitgevoerd, zowel door pro-brexit als anti-brexit besteld, geeft een negatief beeld. Het positiefste is nog steeds een slechtere economie voor een tiental jaren. Maar natuurlijk weet Boris dit uit zijn overtuiging... Hij zal er géén boterham minder om eten...