Brits parlement geeft groen licht voor brexit

Photo News
Het Britse parlement heeft de conservatieve premier Theresa May deze avond groen licht gegeven om artikel 50 in te roepen en zo de uittrede van het land uit de Europese Unie in te leiden. Dat hebben meerdere Britse zenders gemeld. De eerste horde is dus genomen, de brexitonderhandelingen kunnen van start gaan.

Een ruime meerderheid van de parlementsleden in het Lagerhuis heeft deze avond het wetsvoorstel goedgekeurd dat premier Theresa May volmacht geeft om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen. De goedkeuring van dat befaamde artikel was noodzakelijk om de brexitonderhandelingen op te starten. Er waren 498 stemmen voor en 114 tegen, op een totaal van 650 zetels.

Oppositie was er onder meer van de Schotse nationalisten (SNP), LibDems en volgens de openbare omroep BBC en de commerciële zender Sky 47 ook van dissidenten van Labour. Een wetsvoorstel van de Schotse nationalisten (SNP) om het ontwerp tegen te houden - omdat de regionale parlementen onvoldoende gehoord werden -, was eerder met 336 stemmen tegen 100 weggestemd.

Maart?
Een eerste hindernis is nu genomen, maar het wetsvoorstel moet nog naar allerlei commissies waaronder het Hogerhuis. Volgende week zijn er nieuwe debatten en een derde lezing. Dan volgt de beslissende stemming. Het zal allicht nog tot maart duren vooraleer de uitstap uit de EU effectief in gang wordt gezet.

Het Britse Hooggerechtshof had vorige week nog aangekondigd dat May en haar ministers de procedure niet zomaar in gang konden zetten. Ze hadden toestemming nodig van het parlement.

Brits premier Theresa May kan de brexitonderhandelingen starten.
AFP Brits premier Theresa May kan de brexitonderhandelingen starten.