Brits oorlogsschip legt aan in Gibraltar voor oefeningen

EPA
Britse oorlogsbodems zijn vandaag vanuit Groot-Brittannië vertrokken voor tevoren geplande oefeningen in de Middellandse Zee. Eén fregat zal een stop maken in Gibraltar. Een Spaans patrouilleschip zal de Britten tot daar 'begeleiden'.

Morgen vertrekt het fregat HMS Westminster dat volgens het Britse ministerie van Defensie in de loop van de week de wateren van het kleine Britse grondgebied in het zuiden van Spanje zal bereiken.

Spanje heeft toelating gegeven voor het aanmeren door het helikoptervliegdekschip HMS Illustrious in de zuidelijke marinebasis Rota. Het stuurt wel een Spaans patrouilleschip mee met de Britten vanaf de marinebasis in A Coruña. In totaal nemen vier Britse schepen deel aan de oefening 'Cougar '13' in de Middellandse Zee en de Golf van Cádiz.

Brits Defensieminister Philip Hammond beklemtoonde dat deze oefeningen voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvinden. Het is een "routinematige en lang tevoren geplande ontplooiïng". De Spaanse pers ziet de oefeningen van haar kant als een intimidatiepoging van Londen.