Brits Lagerhuis stemt voor uitstel van brexit en wil (voorlopig) geen tweede referendum

Theresa May gisteren in het Britse Lagerhuis.
AP Theresa May gisteren in het Britse Lagerhuis.
Een grote meerderheid in het Britse Lagerhuis heeft vanavond gestemd voor het uitstel van de brexit. 412 stemden voor, 202 stemden tegen. De parlementsleden stemden onder meer ook over een mogelijk tweede brexitreferendum. Veel parlementariërs uitten al hun steun voor een nieuw referendum, maar volgens velen is de tijd daarvoor nog niet aangebroken. Dat voorstel haalde het voorlopig dus niet.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vandaag verzamelen de parlementsleden al voor de derde keer deze week in Westminster. De regering legt een motie voor uitstel op tafel, waarin ze twee mogelijke pistes naar voren schuift. Eén: als het Lagerhuis het echtscheidingsakkoord voor 20 maart toch nog goedkeurt - na de derde poging die allicht volgende week op de agenda komt - dan zal de Britse regering een "eenmalig" uitstel van de brexitdatum vragen tot 30 juni, wat Londen de tijd moet geven de nodige wetgeving rond te krijgen. Twee: keurt het Huis het akkoord niet goed, dan is er waarschijnlijk langer uitstel nodig en zullen de Britten in mei Europese verkiezingen moeten organiseren. 

Het voorstel werd in het Lagerhuis met ruime meerderheid van 210 stemmen goedgekeurd. Andere EU-lidstaten moeten nu wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.

Dat betekent dus ook dat er volgende week eerst voor de
derde keer gestemd zou moeten worden over haar deal, na de nederlagen van januari en dinsdag.

AFP

Op die motie zijn naar goede gewoonte amendementen ingediend, waarvan Speaker John Bercow er vier heeft geselecteerd. Daar zal eerst over worden gestemd.

De stemming begon rond 18 uur onze tijd. 

Eerste amendement: tweede referendum

Het opvallendste is de tekst van Sarah Wollaston, een voormalig Conservatief parlementslid dat is overgestapt naar The Independent Group uit onvrede met de manier waarop de Tories de brexit hebben aangepakt. Zij vraagt naast uitstel ook een tweede referendum over de brexit. 

Het is de eerste keer dat het Lagerhuis zich over een tweede referendum mag uitspreken. Oppositiepartij Labour is officieel voorstander van een volksbevraging, maar dat betekent nog niet dat het amendement het effectief haalt. De partijleiding roept de parlementsleden alvast op zich te onthouden, omdat een tweede referendum op dit moment niet aan de orde is. “Het is geen kwestie van principe, wel van timing”, zegt de partijtop. De onthouding van Labour is ook tactisch: als het amendement van Wollaston goedgekeurd werd, dan kwamen twee andere amendementen - waaronder eentje van de partijtop - niet meer aan bod. Ook de People’s Vote Campaign, die alle parlementsleden die voor een tweede referendum ijveren bundelt, is trouwens van die mening.

Het was voor de officiële bekendmaking van de stemuitslag al duidelijk dat het voorstel voor een tweede referendum het op dit ogenblik niet haalt. Dat blijkt uit een foto van de zo goed als lege ‘aye-lobby’ van parlementslid Layla Morgan. 85 parlementsleden stemden voor het referendum, 334 zien dat op dit ogenblik niet zitten.

Tweede amendement: brexitproces overnemen van May

Daarnaast spraken de parlementsleden zich uit over een amendement waarin ze het hele brexitproces naar zich toe kunnen trekken als ze het akkoord van May in een finale derde stemming volgende week niet goedkeuren. Minister David Lidington beloofde het parlement al dat de regering dat zal toelaten in de twee weken na die stemming, maar dan enkel als de Europese Unie een langer uitstel van de brexit toelaat, waardoor de Britten aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen.

De uitslag van deze telling was bijzonder nipt: 312 parlementsleden stemden voor, 314 parlementariërs stemden tegen.

Dat het amendement het niet heeft gehaald, is een kleine overwinning voor May. 

Derde amendement: uitstel brexit

Oppositiepartij Labour diende dan weer een amendement in om de brexit uit te stellen, maar dan enkel om het parlement de tijd te geven een totaal ander pad naar brexit te vinden. Jeremy Corbyn wil het akkoord van May definitief van tafel vegen. 

Ook dit amendement haalde het niet, zij het eveneens nipt: 318 stemmen tegen, 302 stemmen voor.

De Britse parlementsleden hebben er al een drukke week op zitten. Dinsdag verwierpen ze nog maar eens het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met de Europese Unie had gesloten. De “juridische garanties” voor de backstop - de noodoplossing om grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden - die May naar eigen zeggen in Brussel had losgeweekt, bleken juridisch toch niet waterdicht. Gisteren verwierpen ze ook het idee van een brexit zonder akkoord, niet alleen op 29 maart maar op eender welke andere datum.

Lees ook: Brexit, aflevering 3.525: met dit overzicht bent u weer mee
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joan Lute

  29 maart is het finaal over and out. De britten hebben blindelings na populistische campagnes tegen de EU gestemd blind voor alle voordelen die ze ervan genoten en de enorme verstrekkende gevolgen die vooral de onwetende burgers gaan treffen. Welk land zou nu nog willen investeren in het VK wetende dat loyaliteit hen totaal vreemd is.

 • Dominique Goens

  ze weten niet goed wat ze willen. Indien ze om uitstel vragen en er stemt 1 europees land tegen dan krijgen ze hun brexit.Die zware gevolgen zal hebben in groot- brittanie en in Europa,economisch vooral.

 • Jos Vandenbergh

  Het wordt hoog tijd dat de EU een einde maakt aan deze Britse Brexit komedie.GEEN VERLENGING Genoeg is genoeg,dit verlamt de werking van de EU Indien de Eu politiekers het verbrodden en weer toegeven zal dit afgestraft worden in Mei

 • Geert Talloen

  De grappigste man van gans de bende vind ik die man die OOORDER!!! brult...

 • kristof vermander

  De Britten willen eruit, waarom moet Europa er dan weer bijgehaald worden om de meubels te redden. Juncker zal er weer ene (zullen er wel meerdere zijn) kunnen drinken met May, en Europa zal wel weer toegeven.