Brits Lagerhuis geeft groen licht aan Verdrag van Lissabon

Het Britse Lagerhuis heeft gisterenavond groen licht gegeven voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Het is nu aan het Hogerhuis om zich erover uit te spreken. De leden van het Lagerhuis gingen met 346 tegen 206 stemmen akkoord met de ratificatie van het Verdrag, na twee weken van besprekingen.

Goed verdrag?
"De centrale vraag is of dit een goed verdrag is voor het Verenigd Koninkrijk en voor Europa", zo zei minister van Buitenlandse Zaken David Miliband tijdens de debatten. "De regering en alle grote Europese politieke partijen beantwoorden die vraag met ja".

Het Verdrag van Lissabon werd in december getekend door de leiders van de 27 lidstaten van de EU, maar moet nog door de lidstaten worden geratificeerd. Het is ontstaan nadat het Europese grondwetsvoorstel in 2005 in Frankrijk en Nederland sneuvelde.

Geen grondwet
De Labourpartij had tijdens de verkiezingscampagne in 2005 beloofd dat een eventuele Europese grondwet per referendum aan het volk zou worden voorgelegd. Maar het Verdrag van Lissabon is volgens premier Gordon geen grondwet en dus wil hij het parlement laten beslissen over de ratificatie ervan. (afp/tdb)

Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband.
UNKNOWN Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband.