Brits koppel vergiftigd met hetzelfde zenuwgas als Russische ex-spion Skripal en dochter Joelia

Foto ter illustratie.
REUTERS Foto ter illustratie.
Het koppel dat vorige zaterdag bewusteloos is aangetroffen in Amesbury, een dorp in het Engelse graafschap Wiltshire, is vergiftigd door hetzelfde soort zenuwgas als dat waar de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia begin maart mee zijn vergiftigd. Dat melden verschillende Britse media.

In Amesbury heeft de politie alarm geslagen nadat twee mensen in het ziekenhuis belandden, na contact met een aanvankelijk onbekende stof. Bij nader onderzoek blijkt het nu om novitsjok te gaan. Delen van het plaatsje en het nabijgelegen Salisbury waar de man en vrouw zijn geweest en waar eerder dit jaar een ex-spion vergiftigd werd, zijn afgezet. De antiterreurpolitie is bij het onderzoek betrokken.

 De slachtoffers zijn volgens de politie een 45-jarige man en 44-jarige vrouw uit de regio. De vrouw was eerst in elkaar gezakt, later moesten de hulpdiensten ook de man naar het ziekenhuis brengen. 

De hulpdiensten werden zaterdagavond opgeroepen naar een adres in Amesbury, zo'n tien kilometer ten noorden van Salisbury, waar ze een man en een vrouw bewusteloos aantroffen.  De veertigers blijken nu in aanraking gekomen te zijn met novitsjok. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de twee een dosis vervuilde heroïne of crack hadden genomen, maar nu houden ze ook rekening met een misdaad.

"Ernstig incident"

De politie van Wiltshire beschouwt het voorval als een "ernstig incident". Verscheidene plekken in en rond Amesbury en Salisbury, waarvan vermoed wordt dat het duo er recentelijk geweest is, werden uit voorzorg afgezet. De politieaanwezigheid wordt er ook opgekrikt. Intussen is ook de Britse antiterreurpolitie bij het onderzoek gehaald, zo heeft Scotland Yard laten weten.

In Salisbury werd begin maart een aanslag met zenuwgas gepleegd op ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Sporen van dat gif waren in april nog altijd aanwezig in het stadje. Volgens de gezondheidsdiensten is er momenteel geen gevaar voor de volksgezondheid.

Ernstige diplomatieke crisis

Novitsjok werd in de vroegere Sovjet-Unie geproduceerd. De Skripal-affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in Europa, maar ook onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Australië werden het land uitgezet, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Joelia Skirpal mocht uiteindelijk op 10 april het ziekenhuis verlaten. Haar vader werd op 18 mei naar huis gezonden. De Skripals verblijven op dit moment op een onbekende locatie.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Wel Jean Van Hee de inlichtingendiensten kun je wel vergelijken met de Twitter van Donald. Eerst vergiftigd in restaurant, nee in de bar na restaurant, nee in de auto, nee door de deurklink. Eerst zit er een tijdspanne van 15 minuten, nadien 5uur of als het de auto is dan 3 uur. En niet vergeten die agent die op hetzelfde moment werd vergiftigd maar wanneer?

 • Luc Lepoudre

  Wat gaan ze ons nu weer wijsmaken? Gans de opruierij tegen Rusland omdat het niet meegaat in de wereldorde van de globalisten begint stillaan belachelijk te worden.

 • Michel Jacobs

  De vraag is gesteld, waarom zouden de Russen zoiets doen? Wel, om alle andere medewerkers eraan te herinneren dat de geheime dienst overlopers nooit vergeet noch vergeeft en precies OMDAT het gif naar hen traceerbaar is, om heel duidelijk te maken dat het inderdaad om de Russische geheime dienst gaat.Die trekt zich trouwens sinds mensenheugenis geen rotte moer aan van de beschuldigingen aan haar adres en dus per definitie ook de Russische regering niet.

 • Luc Verhanneman

  Oorlog aan Rusland verklaren?

 • Mariette De Meyer

  Ik geloof daar helemaal niets van en ik wil daar niet aan meewerken want ik denk dat ze bezig zijn met de Europese mensen een Rusland haat aan te praten zodat iedereen kwaad wordt op dat land om op die manier een oorlog tegen Rusland te rechtvaardigen .