Brits koppel opgepakt als verdachte terroristen na grapjes over VS op Twitter

AFP
Twee Britse toeristen zijn een week geleden in Los Angeles opgepakt op verdenking van terroristische plannen. Het koppel had op Twitter grapjes over de Verenigde Staten gepost. Het zinnetje "I'm going to destroy America" ontsnapte niet aan de aandacht van 'Homeland Security'. Ze vertelden hun bizarre verhaal aan de Daily Mail.

De 26-jarige Leigh Van Bryan en Emily Bunting zaten 12 uur lang in een cel tussen Mexicaanse drugdealers. Voor z'n vertrek naar Amerika had Van Bryan het volgende zinnetje op Twitter gepost: "Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America". Meteen stond de jongeman op de lijst van verdachte personen en bij aankomst op de luchthaven van LA werden hij en zijn partner allebei gearresteerd.

Marilyn Monroe
Van Bryan probeerde uit te leggen dat in Groot-Brittannië de term 'destroy' slang is voor 'feestje', maar het mocht niet baten. Ze hadden immers zijn Twtter-account goed bestudeerd en troffen er nog een ander verdacht zinnetje aan: "3 weeks today, we're totally in LA p****** people off on Hollywood Blvd en diggin' Marilyn Monroe up". Daarvoor doorzocht de politie op de luchthaven zelfs zijn bagage op zoek naar spades.

Illegale migranten
Na hun ondervraging werden ze in een bestelwagen geplaats tussen illegale migranten om de nacht in een cel door te brengen. Na twaalf uur mochten ze terugkeren naar de luchthaven, waar ze op een vliegtuig naar Parijs gezet werden. Amper twee dagen na hun vertrek landden ze in Birmingham. "We waren niet welkom in het land door de tweet van Leigh", zegt Bunting. "Ik moest bijna lachen toen ze me vroegen of ik op de uitkijk zou staan als Leigh Marilyn Monroe ging opgraven."

Als het duo ooit nog eens naar de VS wil reizen, zullen ze voor een visum eerst naar de Amerikaanse ambassade in Londen moeten gaan. (gb)