Brits kabinet bereikt akkoord over zachtere brexit

Premier Theresa May en het Britse kabinet in het herenhuis Chequers.
REUTERS Premier Theresa May en het Britse kabinet in het herenhuis Chequers.
De Britse regering heeft na twaalf uur vergaderen in Chequers, het landgoed van de Britse eerste minister ten noordwesten van Londen, een "collectief standpunt" ingenomen over de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie na de brexit. Dat heeft premier Theresa May vanavond bekendgemaakt. Het akkoord is een overwinning voor May, wier regering verdeeld was over de brexit-onderhandelingen met de EU.

In het "collectieve standpunt" stelt de Britse regering een vrijhandelszone voor tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Voor industriële goederen en landbouwproducten zouden daarbij gemeenschappelijke regels worden aangehouden. Het Britse parlement blijft echter het recht behouden om af te wijken van de Europese regels. Voor de belangrijke dienstensector in het Verenigd Koninkrijk, waaronder financiële dienstverlening, komt er een andere regeling, met grotere "flexibiliteit".

Andere voorname punten uit het document zijn onder meer de oprichting van een "gezamenlijk douaneterritorium", het behoud van het recht van de Britten om eigen invoerrechten te heffen en een eigen handelsbeleid te voeren. Het vrij verkeer van personen moet op de schop. In de plaats komt dan een "mobiliteitskader" waarin nieuwe regels voor Britse en Europese burgers worden vervat om in elkaars territorium te reizen of te werken. Een "harde grens" tussen Ierland en Noord-Ierland, of tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, ziet de regering May niet zitten.

Het Verenigd Koninkrijk wil ook niet langer vallen onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie. Het land zal wel "zijn beslissingen in acht nemen in gebieden waar gezamenlijke regels van kracht zijn".

"Belangrijke stap"

In een reactie spreekt May van "een belangrijke stap" in de onderhandelingen. "Natuurlijk hebben we nog veel werk met de EU om aan het eindpunt in oktober te geraken", stelt ze. "Maar het is goed dat wel vandaag, na onze gedetailleerde discussies, tot een positieve toekomst voor het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen." Volgende week publiceert de premier een witboek.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Die Britten halen terug hun slag binnen nooit de Euro ingevoerd en nu nog eens de vrijheid om te doen wat ze willen!eruit is eruit en ophoepelen moeten zij die lamzakken!

 • Jan De Bisschop

  De enige echte reden waarom een kleine beperkte groep Britten uit de EU wil is dat zij de onafhankelijke controle willen houden over enkele belasting paradijzen en hun ontzaglijke geldstromen die tientallen miljarden ponden opbrengen. Zelfs de gewone Brit in de straat ( James met de pet) weet dat niet. Zij werden opgejut door georganiseerde stromingsgroepen. Zelfs enkele Russische miljardairs hebben er belang bij.

 • pascal devillé

  Alsof geen deel meer uit maken van de EUkring zou betekenen dat men dan geen relaties met andere landen meer zou kunnen aangaan en men zich dan afsluit van de rest van de wereld.Voor de gewone EUburger heeft de EU op dit ogenblik meer na dan voordelen.Maar het welzijn van de EU burgers komt dan ook niet op de eerste plaats.Dat van de grootindustrie en de grootbanken staan op nummer een.

 • pascal devillé

  Oef.... zeggen ze binnenskamers nu bij de EU.De britten stappen er maar half uit.

 • HUGO VERLOT

  Zij hebben niets te eisen. De EU moet zich hard opstellen. Laat ze hun eiland zelf runnen.