Brits-Iraanse gevangene stopt hongerstaking na 15 dagen

Richard Ratcliffe, de man van de Brits-Iraanse gevangene Nazanin Zaghari-Ratcliffe.
EPA Richard Ratcliffe, de man van de Brits-Iraanse gevangene Nazanin Zaghari-Ratcliffe.
De Brits-Iraanse vrouw Nazanin Zaghari-Ratcliffe die vastzit in Iran en in hongerstaking was gegaan, is na vijftien dagen weer gaan eten. Dat heeft haar echtgenoot Richard Ratcliffe tegen de BBC gezegd.

Zaghari-Ratcliffe (40) weigerde te eten uit protest tegen haar "oneerlijke gevangenschap." Zij bleef wel water drinken. De Iraanse autoriteiten arresteerden Zaghari-Ratcliffe in 2016, toen ze Iran wilde verlaten. De vrouw had daar familie bezocht met haar dochtertje Gabriella. Ze kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd omdat ze volgens de Iraanse autoriteiten een poging zou hebben gedaan de Iraanse staat omver te werpen. 

Zaghari-Ratcliffe zegt onschuldig te zijn. Zij had zich voorgenomen in hongerstaking te gaan als ze nog steeds vast zou zitten op de vijfde verjaardag van Gabriella, twee weken geleden. De vrouw eist dat ze wordt vrijgelaten.

De vrouw ging begin dit jaar ook al in hongerstaking. Toen wilde ze volgens Britse media toestemming om een dokter te bezoeken. Die eis zou na enkele dagen zijn ingewilligd.

De zaak heeft de spanningen tussen Teheran en Londen verder vergroot.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (L) met haar man en dochtertje Gabriella.
EPA Nazanin Zaghari-Ratcliffe (L) met haar man en dochtertje Gabriella.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Lathouwers

    Dat is snel.