Brits hof opent aanval op internettrollen: wie kwetsende commentaren achterlaat, riskeert vervolging

Prins Williams echtgenote Catherine, hertogin van Cambrige naast Meghan, de vrouw van prins Harry op Wimbledon 2018.
EPA Prins Williams echtgenote Catherine, hertogin van Cambrige naast Meghan, de vrouw van prins Harry op Wimbledon 2018.
Het Britse koningshuis neemt een nieuwe stap om seksistische, racistische en andere kwetsende commentaren op de social media-accounts van het hof te voorkomen. Als volgers zich niet aan de regels houden worden ze geblokkeerd of zelfs aangegeven bij de politie met risico op vervolging.

Het Britse hof heeft vandaag de nieuwe richtlijnen uitgegeven en hoopt zo "een veilige omgeving" op de kanalen op Twitter en Instagram te creëren waar iedereen "beleefd, vriendelijk en respectvol" met elkaar omgaat.

Aanleiding voor de regels is het schriftelijke geweld dat vooral gericht is aan het adres van Kate, hertogin van Cambridge, en Meghan, hertogin van Sussex. Eerder werd al bekend dat het personeel op Kensington Palace er een dagtaak aan heeft om alle commentaren te filteren. Het probleem werd zo groot dat ook de hulp is ingeroepen van Instagram.

Vorige maand riep Sarah Ferguson, de voormalige echtgenote van de Britse prins Andrew, technologiebedrijven op om harder op te treden tegen online-misbruik. "Ik ga bijna nooit 'onder de streep' op sociale media of nieuwswebsites en lees de commentaren van mensen niet", schreef ze in een open brief. "Neem een kijkje op zo'n website, en je zult buitengewoon beledigende commentaren zien die niet alleen gericht zijn op publieke figuren, maar ook op andere internetgebruikers. Zelfs de meest verschrikkelijke vormen van seksisme, racisme en homofobie zijn aan de orde van de dag.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Yvan Lissens

    Welkom op het internet. Als ze dan eens uit hun ivoren toren komen dan staan ze versteld van de harde taal die men soms gebruikt op sociale media.

  • els de Loof

    Dat ze groot gelijk hebben.