Brits gezin met baby vast in Amerikaanse cel nadat ze op vakantie in Canada dier ontweken en in de VS belandden

Illustratiefoto.
afp Illustratiefoto.
Britse vakantiegangers namen in Canada een verkeerde afslag en dat zullen ze geweten hebben. Het gezin uit het VK, onder wie een baby van amper drie maanden, zit vast in een cel in Pennsylvania, nadat ze per ongeluk de grens met de VS hadden overgestoken.

David Connors (30), zijn vrouw Eileen (24) en hun baby van drie maanden zijn vastgezet in een detentiecentrum in Leesport, waar de Amerikaanse overheid migrantenfamilies onderbrengt. De Connors waren op vakantie in Canada op 3 oktober ten zuiden van Vancouver uitgeweken voor een dier. Davids neef, Michael Connors, zat aan het stuur. Hij sloeg een klein weggetje in en kwam zo in de VS terecht. “Dat hadden ze niet eens door. Ze probeerden gewoon terug te keren naar hun hotel”, zegt hun advocaat Bridget Cambria.

Volgens Eileen Connors doken er meteen na het uitwijkmanoeuvre heel wat Amerikaanse politiewagens op. “Jullie staken een internationale grens over”, zei een van de agenten verwijtend. Ze mochten niet omkeren om gewoon terug naar Canada te rijden. De inzittenden werden aangehouden en mochten zelfs geen contact opnemen met de Britse ambassade. Eileen verklaarde dat ze met haar zoontje op een koude vloer moest slapen in een opvangcentrum bij de Canadese grens, met enkel een dun dekentje. “Het beeld van onze slapende baby op de vuile grond zal ons altijd blijven achtervolgen”.

De volgende dag mocht Eileen met haar baby naar een budgethotel bij de luchthaven van Seattle, terwijl haar man naar een koude cel in een ander opvangcentrum in Tacoma (Washington) werd gebracht. De dag daarna werd de familie herenigd op de luchthaven van Seattle. De Britse vakantiegangers dachten dat ze naar huis of weer naar Canada zouden vliegen, maar het ging richting het detentiecentrum van Berks in Leesport, Pennsylvania, helemaal de andere kant van de VS.

Baby naakt in de kou

Eileen Connors beweert dat haar zoontje er in smerige en koude omstandigheden moest verblijven. De huid van het jongetje is nu ruw en hij zou er zelfs mogelijk een ooginfectie hebben opgelopen. Toen zijn kleertjes en dekentjes werden gewassen, zat het ventje volgens zijn mama urenlang naakt in de kille gevangenis. Ze kreeg te horen dat ze hem maar een hoedje moest opzetten om hem warm te houden.

“We zijn getraumatiseerd voor het leven door wat de Amerikaanse overheid ons heeft aangedaan”, zegt Eileen, die het heeft over “de meest beangstigende ervaring in hun leven”. “We zijn behandeld als criminelen, ontdaan van onze rechten en zijn voorgelogen. Dit zou in het Verenigd Koninkrijk nooit gebeuren met Amerikaanse burgers, noch met iemand anders, omdat mensen er met waardigheid worden behandeld.” Volgens Eileen kreeg zelfs haar relatie met haar man eronder te  lijden.

De advocaat van het gezin, Bridget Cambria, heeft klacht ingediend tegen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De Amerikaanse overheid ontkent dat het Britse gezin onmenselijk zou zijn behandeld.

Cambria zei dat de Connors waarschijnlijk formeel zullen worden gedeporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Nog volgens Cambria waren er nog familieleden betrokken bij het incident. Een tweeling van amper twee jaar werd eveneens vastgehouden in Berks.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Ik geloof dit verhaal niet. Voor een Brits koppel met stempel "toerist" in de paspoorten en een baby in de auto, zal geen enkele Amerikaanse grenswachter een dossier openen. Hier is meer aan de hand geweest, maar we krijgen helaas de versie van de Amerikaanse overheid niet te weten.

 • Diane Bernaerts

  Marc Vossen: 15 jaar geleden was er dan ook nog geen Trump en ging het er nog een stuk menselijker aan toe in de VS.

 • valere vermeulen

  Hier zal wel meer achter zitten.

 • Peter Van Cleemput

  Dit vertelsel hangt aaneen van halve waarheden en verzwegen feiten. De vrouw doet haar verhaal en volgens de advocaat zijn er plots nog meer familieleden die de grens overstaken. Raar.

 • Hendrik Goris

  Die gevangenschap zal wel waar zijn, maar het verhaal rammelt langs alle kanten. Uitwijken voor een dier en op een weggetje terechtkomen vind ik al vreemd. Maar vervolgens niet gewoon achteruit terugrijden naar de grote weg maar hardnekkig verder blijven rijden op dat weggetje? Héél vreemd.