Brit legt uit waarom hij jihadstrijder geworden is: "Of ik iets mis? De broodjes van thuis"

"Het klinkt bloeddorstig, maar ik wil wraak nemen voor de moord op onze kinderen en de verkrachting van onze zusters. Ik zou ook willen dat de families kunnen terugkeren naar hun huis en dat het regime vernietigd wordt." Dat zijn alvast drie redenen waarom deze Brit jihadstrijder in Syrië geworden is. De jongeman, die enkel gekend is als Abu Abdullah Britani, gaf een interview aan een online nieuwsorganisatie. De sjaal en de zonnebril dienden om zijn identiteit te beschermen.

"Ik ben al een tijdje in Syrië. Als moslim was het mijn plicht om naar hier te komen en te vechten", klinkt het. Of hij ooit van plan is om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk? "Nee, dat is zeker niet de bedoeling. Ik mis mijn thuisbasis wel, enkele vrienden en familieleden. Sommigen onder hen zullen deze beelden waarschijnlijk te zien krijgen. Ik mis ook Greggs (een Britse broodjesketen; nvdr), het voedsel was er lekker. Maar dat zijn enkel materiële dingen, ik mag me niet laten leiden door mijn maag."

"Broeders hebben veel moed"
Britani geeft ook nog een woordje uitleg over het strijdtoneel. "Meestal blijft het vrij kalm tot er een operatie start. Wij liggen meer onder vuur dan onze tegenstander. We hebben wel wapens en artillerie, maar het Syrische regime kan ons ook vanuit de lucht bestoken. Als de kans daar is, splitsen we ons op in verschillende groepen. Met de wil van Allah boeken we vrij makkelijk vooruitgang. Het regime kan ons niet aan, mijn broeders hebben veel moed."

Bij welke militie Britani precies hoort, wil hij niet zeggen. Al schat hij Al Nusra (de groepering die aan al-Qaida gelinkt is; nvdr) wel hoger in dan Islamitische Staat. "De media hebben IS groot gemaakt en daardoor zijn alle buitenlandse strijders in een negatief daglicht komen te staan."

"Vijand krijgt schrik"
"Als de strijd begint, zijn er altijd doden en gewonden te betreuren. Maar Allah zorgt ervoor dat de vijand schrik krijgt en op de vlucht slaat. Anderzijds moeten wij ons soms terugtrekken omdat de verliezen te groot zijn en er geen andere uitweg is."

Britani is getrouwd en heeft twee kinderen. Voor hij het gevecht aangaat, vindt hij toch nog de innerlijke rust om te slapen. "Omdat het soms lang duurt vooraleer we een bevel krijgen, is het al gebeurd dat ik tussen de bommen en tanks ingedommeld ben."

"Ben soms bang"
"Maar ik ben soms bang, ja. Als ik die angst niet zou voelen, zou ik me pas zorgen maken. Ik ben ook zelf al gewond geraakt en dat doet pijn. Maar de broeders komen op de eerste plaats. We laten ons er niet door afschrikken, integendeel: zo denken we nog meer aan Allah en krijgen we extra kracht."

"Ik heb ervoor gekozen om de wapens op te nemen omdat ik een strijder ben, wij gebruiken de term 'mujahedin'. Ik doe mijn best om de religie te volgen en de jihad maakt daar deel van uit."