Brit deed alsof hij verlamd was en trok meer dan 500.000 pond aan uitkeringen

The Telegraph
Een Brit die 15 jaar lang fakete dat hij verlamd was, is betrapt toen hij al wandelend werd gespot. De fraudeur slaagde erin om meer dan 500.000 pond aan uitkeringen te krijgen.

Gisteren verscheen de 51-jarige Brian Matthews uit Penzance aan de rechtbank op een scootmobiel en met twee krukken. Voor de voorbije 15 jaar beweerde hij dat hij zijn armen en benen niet kon gebruiken. Maar dat blijkt niet te kloppen.

Al die tijd had hij dokters om de tuin geleid met valse symptomen en slaagde hij erin hen te overtuigen hem van de nodige medische documenten te voorzien zonder dat er onderzoeken plaatsvonden. “Mijnheer Matthews hield heel lang vol dat hij verlamd was. Dokters vertrouwden hem. Hij is extreem manipulatief”, stelde Jo Martin van het Openbaar Ministerie gisteren in de Truro Crown Court. Matthews pleit schuldig aan uitkeringsfraude ter waarde van 245.000 pond, maar de totale kost voor de belastingbetaler bedraagt volgens het departement van Werk en Pensioenen meer dan 500.000 pond. De rechtszaak werd vrijwel meteen verdaagd zodat een medisch rapport kan worden opgesteld door een neuroloog die accuraat de aard van de ziekte van Matthews moet beoordelen.

Opvallend genoeg werd de man blijkbaar in 2012 al eens rechtopstaand en wandelend gespot in Penzance. Maar de bal ging pas echt aan het rollen toen hij vorig jaar betrapt werd toen hij al wandelend zijn vrouw in haar rolstoel voortduwde. Volgens rechter Robert Linford is het heel waarschijnlijk dat de fraudeur een lange celstraf tegemoet gaat. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vic Smeets

  Goed lezen Jan 245000 vergoedingen. Kost aan maatschappij 500000.

 • Walter Corneel

  Ne keer ook in ons welgestelde Belgenland eens serieuze kontrole doen ze gaan verschieten hoeveel fakers er rondlopen

 • Luc Cuypers

  Laten gaan weken om alles terug te betalen , hij kan goed genoeg uit de voeten !

 • Jan Van Overveldt

  Euh begrijp ik het nog, 15 jaar invalide en 500.000 £ vergoeding. Da's wel een pak meer dan een een "Win For Live" (2000 Euro maandelijks)

 • BART ROTTY

  Dit is maar een topje van een ijsberg. Moesten ze hier in ons Belgenlandje alle misbruik kunnen uitsluiten is onze sociale zekerheid plotsklaps gered. Mijn job noodzaakt me ertoe dagelijks mensen te zien waarvan er vele invalide zijn verklaard. Ik stel me telkens vragen bij de artsen die ervoor zorgen dat ze effectief invalide worden. Faken hoort bij hun natuur en ze hebben allemaal pijn aan het hart en problemen in het hoofd. Tja, bewijs dat maar eens ...