Brit daagt politie voor rechter nadat hij gefilmd wordt door camera’s met gezichtsherkenning

Ed Bridges, een Britse man uit Cardiff in Wales, heeft vandaag gerechtelijke stappen genomen tegen de politie van Zuid-Wales, nadat hij door bewakingscamera's met gezichtsherkenning meermaals werd gescand. Het is de eerste keer dat een individu in het Verenigd Koninkrijk juridische acties onderneemt tegen de politie voor het gebruik van dergelijke technologie

De man werd op politiecamera's met gezichtsherkenning van de politie in Zuid-Wales geregistreerd tijdens een dagje winkelen. “Er stond een politiecombi”, vertelde hij aan BBC. “Toen ik dicht genoeg kwam om de woorden ‘automatische gezichtsherkenning’ op het busje te zien, had het mijn data al geregistreerd. Dat leek mij een vrij fundamentele invasie van mijn privacy.” 

Op een
 latere datum werd hij opnieuw gefilmd "tijdens het uitoefenen van zijn recht op vreedzaam protest", aldus Britse mensenrechtenorganisatie Liberty UK, die Bridges steunt in zijn aanklacht. 

Gezichtsherkenning

Verschillende politiedepartementen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken camera’s met automatische gezichtsherkenning om gezochte personen op te sporen. De camera’s filmen gezichten van voorbijgangers, waarna die beelden worden geanalyseerd en uiteindelijk vergeleken worden met foto’s in de politiedatabank. 

"De politie heeft deze technologie tegen mij en duizenden anderen gebruikt zonder waarschuwing of overleg", zei Bridges voorafgaand aan de hoorzitting voor de rechtbank van Cardiff.

De politie van Zuid-Wales verdedigt het gebruik van de geautomatiseerde gezichtsherkenning, en benadrukt dat "de technologie niet gebruikt wordt om individuen te identificeren tenzij ze op een lijst van verdachte personen staan".

“Zoals vingerafdruk”

Volgens Megan Goulding, advocate voor Liberty UK, scannen de camera's alle mensen die binnen bereik komen. "Er wordt een unieke, identificeerbare 'biometrische kaart' gemaakt van elk gezicht, die meer een vingerafdruk is dan een foto", aldus Goulding.

"Naast het schenden van de privacyrechten blijkt dat gezichtsherkenning erg onnauwkeurig is, waardoor de politie geregeld onschuldige mensen tegenhoudt", gaat Goulding verder. "Uit onderzoek is ook gebleken dat er een vooroordeel bestaat tegen vrouwen en etnische minderheden.”

In een recente zaak werd een man in Londen
beboet omdat hij zijn gezicht bedekte voor een politiecamera met gezichtsherkenning.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  Rudi Swinnen. . Als dat het geval was dat dit enkel diende om criminelen op te pakken was het geen probleem. Nu dient het om iedereen te controleren ongeacht of je iets misdaan heb. Daarbij komt nog eens dat dit vaak door overheden misbruikt word. Deze technologie valt niet toe te juichen. Kijk maar eens tot welke mistoestanden dat lijd in China. Als je daar de straat een beetje te schuin oversteekt heb je al prijs . Het kan je dan je baan, carrière en nog veel meer kosten.

 • Rudi Swinnen

  Het is de bedoeling om criminelen op te pakken . Als je zelf recht in je schoenen staat kan je deze technologie alleen maar toejuichen . Voor anderen begint het schoentje te nijpen natuurlijk . Hoe meer van deze cameras hoe liever zou ik zeggen !

 • guido vermeyen

  Ik lees nooit: veroordeelde daagt rechter voor de rechtbank....hij kan ook onheus behandels zijn ? En kan men eigenlijk een rechter dagen ?

 • Eric Vaeske

  En gelijk heeft ie.... big brother is al genoeg aanwezig. Onder het mol van veiligheid maken ze handig misbruik om burgers constant te spioneren. En kom niet af met “wie niets te verbergen heeft .... “ Onschuldige burgers hebben ook recht op privacy ( lees gevolgd door de overheid ).

 • freddy depaepe

  niks aan de hand als je niks misdoet natuurlijk, wat kan je daar tegen hebben?