Brit (23) breekt nek op waterglijbaan Benidorm

Toerist David Briffaut daalde af van de witte glijbaan 'Splash'.
Aqualandia Toerist David Briffaut daalde af van de witte glijbaan 'Splash'.
Een Britse toerist is mogelijk voor de rest van zijn leven verlamd na een fout gelopen afdaling van een waterglijbaan in een aquapark in het Spaanse Benidorm.

De 23-jarige David Briffaut brak op maandag 8 juli twee nekwervels, raakte even buiten bewustzijn en verklaarde bij het ontwaken dat hij zijn benen niet meer voelde. Hij werd meteen overgebracht naar de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Alicante en is dagen later geopereerd. De tuin- en klusjesman van een golfclub is deels bij bewustzijn. Zijn huidige gezondheidstoestand laat een repatriëring naar Groot-Brittannië nog niet toe.

Het incident deed zich voor op de ‘Splash’. Een glijbaan waar zwemmers met een soort matras afdalen en daarbij een specifieke houding moeten aannemen.

Een woordvoerder van het betrokken aquapark Aqualandia deelt tegenover Britse media mee dat Briffaut de veiligheidsvoorschriften niet heeft gevolgd. De zegsman verklaarde dat een redder deze richtlijn duidelijk heeft meegedeeld aan Briffaut en aan een vrouw (zijn vriendin) in de baan naast hem. Ook zij zou op een verkeerde manier zijn afgedaald. Het waterpark wimpelt enige verantwoordelijkheid voor het incident af.

Niet gesloten

De ouders van Briffaut zijn naar het ziekenhuis in Alicante afgezakt om hun zoon zo goed mogelijk bij te staan. Ze bezochten ook Aqualandia en stelden tot hun verbazing vast dat de Splash-glijbaan nog gewoon open is. Zij eisen een grondig onderzoek. “We bidden voor een mirakel, maar de artsen hebben ons meegedeeld dat de verwondingen zeer ernstig zijn”, zei een oom van Briffaut aan The Mirror. De familie heeft een crowdfundingpagina in het leven geroepen om David financieel te steunen. Tot nu toe is al meer dan 55.000 pond (61.000 euro) opgehaald.

Aqualandia opende de deuren in 1985 en geldt als een van de populairste attracties van de Costa Blanca. Hun nieuwe ‘Cyclon’, een glijbaan met een enorme trechter, is sinds vorige maand de trekpleister.

De ultrasnelle ‘Vertigo’ is de hoogste waterglijbaan van Europa. De attractie kwam jaren geleden negatief in het nieuws. Een Britse twintiger raakte in 2014 gewond toen het valluik niet helemaal openging. Geen alleenstaand geval: een jaar eerder raakte een Nederlandse tiener precies op dezelfde manier gewond.

David Briffaut (23) en zijn vriendin.
justgiving.com David Briffaut (23) en zijn vriendin.
Het waterpark stelt dat Briffaut de veiligheidsvoorschrifen negeerde.
aqualandia Het waterpark stelt dat Briffaut de veiligheidsvoorschrifen negeerde.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Reinhard Dauwe

  Ik ben al tientallen keren naar Aqualandia geweest en ken de glijbaan heel goed. Ik kan me niet inbeelden dat het fout kan gaan als je de baan op een normale manier gebruikt zoals duidelijk aangegeven. Aqualandia hecht heel veel belang aan de veiligheid anders zouden meer ongelukken gebeuren onder de duizenden bezoekers die daar jaarlijks komen.

 • Andrew Kinder

  Hoe kan zo kortzichtig zijn om het op een bepaalde nationaliteit af te schuiven. Het gaat hier over een gevaarlijke attractie waarbij één foute houding permanente verlamming kan veroorzaken. Wat als men door angstreflex een andere "foute" houding aanneemt en zo verongelukt. De foute en juiste houding liggen veel te dicht bijeen en het hoofd vooruit en de vaart die men maakt is een cocktail voor zware ongelukken.

 • Stefanie van Dijk

  Nu is het natuurlijk een hij zei zij zei verhaal geworden maar de plaatjes bij de glijbaan lijken me duidelijk genoeg dus taal mag het argument niet zijn. Hoe vaak zie je niet dat mensen het dan toch anders doen of elkaar gaan klieren en uitdagen, en als het dan mis gaat ligt het aan de attractie en het park

 • jos De Decker

  Niet aan mij besteed. Bovendien zou ik waarschijnlijk de instructies in het Engels niet goed begrijpen. Veel sterkte aan die jongeman.

 • Vaneylen Pierre

  Als ik zie hoeveel mensen bij de spektakel-evenementen de veiligheid aan hun laars lappen, verbaasd het me dat er niet meer ongevallen gebeuren.