Brigitte Bierlein wordt eerste vrouwelijke kanselier van Oostenrijk

Brigitte Bierlein
EPA Brigitte Bierlein
Brigitte Bierlein wordt de eerste vrouwelijke kanselier van Oostenrijk. President Alexander Van der Bellen maakte vandaag bekend dat hij haar naar voren schuift als opvolger van de afgetreden Sebastian Kurz om de regering te leiden tot de verkiezingen in september.

Bierlein is nu nog president van het Constitutionele Hof. Ze wordt volgende maand 70 jaar en zou aan het eind van het jaar afscheid nemen bij het Hof. Rechters bij dat hof mogen niet ouder zijn dan 70. Ze is partijloos maar staat politiek gezien rechts van het midden.

De regering-Kurz trad maandag af nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem had aangenomen. Het aftreden van de 32-jarige Kurz vormde de climax van een regeringscrisis die in een stroomversnelling was geraakt door het opduiken van video uit 2017. Daarin was te zien hoe de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouw die een Russische investeerder zou zijn, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne.

Kurz, leider van de ÖVP, verbrak daarop de samenwerking met coalitiepartner FPÖ. Die trok alle ministers terug en hielp vervolgens een motie van wantrouwen tegen Kurz aan een meerderheid.

Ambtenaren en experts

De interim-regering zal vooral bestaan uit hoge ambtenaren en experts. Zo wordt Clemens Jablons, een gewezen voorzitter van de hoogste administratieve rechtbank, genoemd als vicekanselier en minister van Justitie. De diplomaat Alexander Schallenberg zou minister van Buitenlandse Zaken worden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.