Brief waarin Albert Einstein religie in vraag stelt, verkocht voor bijna 3 miljoen dollar

Albert Einstein in 1954.
AP Albert Einstein in 1954.
Een handgeschreven brief waarin Albert Einstein zijn ideeën over religie uit de doeken doet, is vandaag in New York geveild. De brief bracht 2,9 miljoen dollar op (ongeveer 2,6 miljoen euro). Dat is bijna het dubbele van de verwachte anderhalf miljoen dollar.

Voor de start van de openbare verkoop, had Christie’s de prijs van het document op ongeveer 1,5 miljoen dollar geschat. De verkoopprijs werd vandaag echter grondig opgedreven door twee anonieme bellers die vier minuten lang tegen elkaar bleven opbieden. Wie de nieuwe eigenaar van de brief wordt, is niet bekendgemaakt.

De zogenaamde ‘Godsbrief’ dateert van 1954. Einstein, toen 74, schreef de brief naar de Duitse filosoof Eric Gutkind als reactie op diens boek: Choose Life: The Biblical Call to Revolt, waarin hij een herinterpretatie aanbiedt van het traditionele jodendom.

“Deze opmerkelijk gevatte persoonlijke brief werd een jaar voor Einsteins dood geschreven en is zijn meest uitgesproken verwoording van zijn religieuze en filosofische inzichten”, luidt het in een mededeling van veilinghuis Christie’s.

“Religie is uitdrukking menselijke zwakte”

In de brief, die in het Duits – Einsteins moedertaal – is opgesteld, laat de wetenschapper zich erg kritisch uit over het geloof in God. “Het woord God is voor mij niets meer dan de uitdrukking en het product van menselijke zwakheden”, stelt hij. “De Bijbel is een collectie van eerbiedwaardige, maar toch eerder primitieve legendes.” “Geen enkele interpretatie, hoe subtiel ook, kan hieraan iets veranderen”, gaat hij verder.

De fysicus gaat ook dieper in op zijn joodse identiteit, die volgens hem “net zoals alle andere religies een incarnatie van een erg primitief bijgeloof” is. “Het joodse volk, waar ik met plezier deel van uitmaak, en met wiens mentaliteit ik veel affiniteit heb, heeft voor mij geen andere kwaliteit dan alle andere volkeren”, schrijft hij.

Andere brieven

Het is niet de eerste keer dat er brieven van Albert Einstein onder de hamer gaan. Enkele weken geleden werd een brief aan zijn zus Maja, waarin hij zijn bezorgdheid uit over het toenemend antisemitisme in Duitsland, nog verkocht voor 35.000 euro. In maart werd een reeks brieven van de wetenschapper geveild voor zo’n 83.000 euro. Peulschillen in vergelijking met de verwachte opbrengst van de Godsbrief: die zou immers zo’n 1,3 miljoen euro in het laatje kunnen brengen. 

Volgens de biografie Einstein: A Life uit 1996 was Albert Einstein als kind erg religieus, tot hij op dertienjarige leeftijd afstand deed van het geloof omdat hij “het gevoel had dat hij misleid was om leugens te geloven”.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het heeft weinig zin om met rationele en wetenschappelijke argumenten uit te pakken. Sekteleden zijn moeilijk te deprogrammeren en blijven zich in de dwangbuis van hun geloof in alle mogelijke bochten wringen.

 • Mateo Buysse

  Ben het er best mee eens. Ipv in verhalen van duizenden jaren oud aan te nemen als waarheid zonder bewijs en te denken dat je zo belangrijk bent dat een hoger wezen over de wereld waakt kun je beter gewoon de wereld accepteren zoals dat is. Als vuistregel: Geloof=leven in een zelfopgebouwde droomwereld

 • LIONEL DE WANNEMAEKER

  Eindsprint sloeg de nagel op de kop. Mensen , die een God nodig hebben om waarde te geven aan hun leven zijn volgens mij zwak.

 • Juliaan Van Reeth

  Dit schreef Einstein ook: "I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it''. Bron: 'Albert Einstein, The Human Side: New Glimpses from His Archives' van Helen Dukas en Banesh Hoffman.

 • Hans Staessens

  Iedereen, hoe slim ook zal toch op een dag voor God's troon staan en beoordeeld of veroordeeld worden op basis van zijn woorden. Gelukkig is er nog steeds Christus die onze zonden kan vergeven voor zij die echt berouw van zonden hebben.