Brexitpartij van Farage op koers om klinkende overwinning te behalen bij Europese verkiezingen

Nigel Farage
ar Nigel Farage
Zijn ‘Brexit Party’ werd pas afgelopen vrijdag boven de doopvont gehouden, maar het nieuwe geesteskind van Nigel Farage zou nu al als grote winnaar uit de bus komen bij de Europese verkiezingen op 26 mei. Hoe groot de overwinning wordt, verschilt per peiling. Recente peilingen van het Britse marktonderzoeksbureau YouGov dichten de ‘Brexit Party’ 24 tot 27 procent toe. Een peiling van het Europees parlement kent de nieuwe partij 13,5 procent toe.

Als de Britten eind mei deelnemen aan de Europese verkiezingen, en daar ziet het wel naar uit, dan is de ‘Brexit Party’ van Nigel Farage wellicht de grote winnaar en de Conservatieve partij van premier Theresa May de grote verliezer. Daar zijn de peilingen het over eens. 

YouGov/The Times

Volgens een poll van YouGov die The Times vandaag publiceerde, zou de ‘Brexit Party’ met 24 procent van de stemmen zelfs uitgroeien tot de grootste partij en daarbij Labour (22 procent) nipt achter zich laten. In een peiling die de krant gisteren openbaar maakte, haalde de partij van Farage zelfs 27 procent. 

In een peiling die The Times gisteren publiceerde haalde de Brexit Party zelffs 27 procent.
YouGov In een peiling die The Times gisteren publiceerde haalde de Brexit Party zelffs 27 procent.

“Veel steun”

“We moeten in dit stadium nog enige voorzichtigheid aan de dag leggen wat de peilingen betreft, maar over het algemeen genomen is de Brexit Party heel goed van start gegaan”, zei een verheugde Farage. “Het publiek draagt ons een warm hart toe. We krijgen veel steun van onze achterban, veel mensen sluiten zich aan. Het zijn opwindende tijden. Ik denk dat we volgende week nog een paar nieuwe kandidaten kunnen aankondigen.”

De Brexit Party heeft volgens Farage een vergelijkbaar programma als de eurosceptische UKIP, maar de kandidaten voor de Europese verkiezingen zijn “vooral zakenmensen en mensen die veel hebben bereikt en het vertrouwen in de Britse politiek willen herstellen”.

Farage maakt van het uitvoeren van de brexit, desnoods zonder akkoord met de EU, het speerpunt van zijn campagne.

Theresa May
REUTERS Theresa May

De Britten beschouwen de Europese verkiezingen immers als een soort tweede referendum over de brexit. En dan wordt de Conservatieve regeringspartij van premier Theresa May wellicht afgestraft. Mocht het Verenigd Koninkrijk op dit moment gaan stemmen, dan verliezen de Tories 8 van hun 20 zetels. In procenten gaat het om een achteruitgang van 7 procentpunt, van bijna 24 naar 17 procent (volgens de meest recente peiling).

Labour, de belangrijkste oppositiepartij, moet ook inleveren maar houdt veel beter stand. In procenten gaan Jeremy Corbyn en co er iets op achteruit, van 25,4 naar 22 procent

UKIP verliest wel fors. De rechtse eurokritische UK Indepence Party was in 2014 nog de grootste met 24 zetels en meer dan 27 procent van de stemmen, maar zakt zonder kopman Farage terug tot 6 procent.

Premier Theresa May kwam met de Europese Unie overeen dat de brexit nog tot 31 oktober kan duren. Daardoor is de kans reëel dat de Britten op 23 mei naar de stembus moeten voor de Europese verkiezingen.

Bekijk ook: May herhaalt in Brits parlement: “Geen tweede referendum”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Goris

  En als de Brexit echt een feit is, dan kan men verder de UK opdelen.

 • Dick DECOCK

  Farage wint helaas altijd ofwel gaan ze uit EU,en wint hij in Uk ofwel als brexit niet doorgaat heeft hij terug postje in EU als verkozene.

 • victor vandesande

  En met welke leugens gaat hij nu uitpakken om zichzekf toe ta laten verder te graaien in Europa?

 • Gerry Cle

  Men wil absoluut geen nieuw referendum maar ze gaan deze overbodige schertsverkiezingen wel beschouwen als een referendum??? Maakt toch niet uit, de Britten gaan de EU verlaten.

 • Bart Verbeeck

  Maak het toch simpel. De volgende ronde onderhandelen : Geen deal binnen de afgesproken termijn : alle onderhandelaars ontslagen en mogen de volgende 10 jaar geen enkele politiek ambt opnemen. Ge zou versteld zijn hoe snel men een akkoord gaat hebben.