Brexitpartij Nigel Farage groter dan Conservatieven en Labour samen in nieuwe peiling EU-verkiezingen

Nigel Farage maakt een grote kans de winnaar te worden van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk
REUTERS Nigel Farage maakt een grote kans de winnaar te worden van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk
De Britse Conservatieve partij van premier Theresa May zou bij de Europese verkiezingen van eind mei slechts de vierde partij worden. Grote winnaar zou de nieuwe Brexitpartij van euroscepticus Nigel Farage zijn, zo blijkt uit een nieuwe peiling voor de zondagskrant The Observer, die daarmee een trend bevestigt. 

De pas opgerichte Brexit Party zou met 34 procent meteen groter zijn dan de Conservatieve partij en Labour samen. Labour zou de tweede grootste partij worden met 21 procent, de Conservatieven zouden terugvallen tot amper 11 procent. Zij moeten in de peiling nipt de pro-Europese Liberal Democrats laten voorgaan, die op 12 procent eindigen.

De Britten trekken op donderdag 23 mei naar de stembus om 73 Europarlementsleden te kiezen. Vorige week werd definitief beslist dat het land nog altijd aan de Europese verkiezingen zal deelnemen omdat de brexit sowieso niet meer op tijd geregeld kan worden, als er überhaupt tegen dan al een akkoord gevonden zou zijn. Die kans lijkt alsmaar kleiner te worden.

Farages vorige partij, UKIP, die toen ook campagne voerde voor de brexit, behaalde in 2014 het grootste aantal van de 73 Britse zetels. De partij kreeg met 26,6 procent 24 zetels, vier meer dan Labour (24,4 procent) en vijf meer dan de Conservatieven (23,1 procent). UKIP haalt in de peiling nu amper 4 procent, nadat Farage en verschillende andere leden er eind vorig jaar uitstapten.

Brexitpartij ook op kop bij nationale verkiezingen

Ook bij de vraag op wie de kiezers zouden stemmen mochten er op dit moment Britse parlementsverkiezingen zouden zijn, krijgen de Conservatieven en Labour klappen. De Brexitpartij zou meteen de derde partij worden met 21 procent. 

Labour zou de grootste partij zijn, maar wel maar met 28 procent, twee jaar geleden was dat nog 40 procent. De Conservatieven zakken nog feller en zouden van meer dan 42 naar 22 procent terugvallen. De LibDems zouden stijgen van 7,4 procent naar 11 procent.
94 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remus Bogaert

  De EU heeft nooit touwgetrokken . Het is de UK die om de haverklap met andere voorwaarden afkwam,1 dag goedgekeurd,dag nadien afgekeurd. Dat nu zo een pipo kan winnen is de fout van May en haar Tories. Als ik EU was ik schopte de UK gewoon uit de EU zonder voorwaarden , dat ze hun plan trekken .Wij zijn niet begonnen.

 • Gunnar Aers

  1 partij van een opportunist en het ze trappen er met open ogen in. Alleen Farage zal er beter van worden. Degene die hem hier bejubelen snappen niet dat Farage de boel zal blokkeren en dat rechtstreeks in hun portefeuille zullen voelen. Jullie leven niet in de Engeland toch?

 • Philippe Deckers

  Terecht. De europarlementariërs potverteerders bedriegen ons al jaren. We hebben nog niet eens een eenvormige rijtaks in Europa. Allemaal verschillende vignetten en decoders...

 • Frans Meskens

  66% stemt dus niet voor Farage en is dus niet akkoord met zijn eventueel beleid. Een gladde opportunist die nog even wil graaien in de Europese geldpotten. Nadien laat hij het beleid over Groot-Brittanië aan anderen waarbij snel een Klein-Brittanië zal ontstaan wanneer de Schotten voor onafhankelijkheid en voor Europa kiezen, en wanneer er weer opstand en vechtpartijen in Noord-Ierland zullen ontstaan..

 • Dimitri Mostrey

  Sommigen zeggen dat de meerderheid intussen tegen een Brexit is. Dit is helemaal niet waar. In een peiling een paar maanden geleden zouden nog meer Britten voor een Brexit stemmen. Het touwtrekkerij tussen Theresa May en de EU is er deels verantwoordelijk voor. De Britse economie doet het momenteel bijzonder goed en dat wakkert de onafhankelijkheidsdrang alleen maar aan.