Brexitonderhandelingen zijn mislukt: Labour breekt gesprekken met premier May af

De onderhandelingen tussen de Conservatieve partij van premier Theresa May en oppositiepartij Labour zijn mislukt. Oppositiepartij Labour zet de gesprekken met May stop, zegt partijleider Jeremy Corbyn in een mededeling. Beide kampen gaan op die manier richting een nieuwe - ondertussen al vierde - stemming in het parlement over de brexit. 

De Conservatieven en Labour voeren al anderhalve maand gesprekken om te kijken of ze een compromis kunnen vinden over de brexit, maar het leek er nooit op dat een van de twee wilde toegeven. Labour wil dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie met de EU blijft, de Conservatieven zien dat niet zitten.

“De gesprekken zijn zo ver gegaan als mogelijk”, schrijft Corbyn in een brief aan May. “Ze verliepen in goed vertrouwen langs beide zijden. De gesprekken waren gedetailleerd en constructief en we hebben er allebei veel moeite in gestoken. Maar het is duidelijk geworden dat er belangrijke meningsverschillen zijn die we niet hebben kunnen overbruggen.” 

Jeremy Corbyn.
AP Jeremy Corbyn.

Corbyn verwijst ook naar de “groeiende zwakheid en instabiliteit van uw regering”. “Wij kunnen er dan ook niet op vertrouwen dat wat wij ook zouden afspreken, uitgevoerd zou worden. (...) Het gebeurde niet zelden dat voorstellen uit uw onderhandelingsteam publiek werden tegengesproken door ministers uit uw regering. De laatste dagen verwierpen belangrijke ministers elke vorm van een douane-unie.”

De regering heeft haar standpunten gedurende het overleg amper bijgesteld, zegt de Labour-leider. Er was “zeer weinig discussie” over een hele resem opties die Labour had voorgesteld om de impasse te doorbreken, stelt hij. Zijn partij wil dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie met het continent blijft, maar daar wil de pro-brexit vleugel binnen de Tories absoluut niet van weten. Londen moet zelfstandig handelsakkoorden kunnen sluiten met derde landen, vinden zij.

Premier May ligt de laatste weken steeds meer onder vuur van partijgenoten en ministers, waarna ze gisteren aankondigde een datum voor haar vertrek bekend te maken van zodra de brexit-deal begin juni nog eens is gestemd in het parlement. Volgens Corbyn kan hij er daarom niet op vertrouwen dat zelfs àls er een compromis uit de bus komt, dat ook zal worden uitgevoerd door May’s opvolger.

Vierde stemming

May zal haar akkoord met de EU dus ongewijzigd moeten voorleggen aan het parlement, voor de vierde keer al. De stemming staat in de week van 3 juni op het programma, een week na de Europese verkiezingen. Die vinden in het Verenigd Koninkrijk al over minder dan een week plaats, volgende week donderdag. Theresa May ging gisteren akkoord met de rebellen binnen de Tories akkoord na die stemming een schema op te maken voor haar vertrek als premier. 

Door een gebrek aan consensus blijft het huidige brexitakkoord met de EU, zonder douane-unie, het enige geldende document. Het Britse parlement heeft dat akkoord echter al drie keer verworpen omdat premier May er geen meerderheid voor vindt. Labour zegt nu opnieuw tegen het akkoord te zullen stemmen “als er geen significante veranderingen in aangebracht worden”.

May kreeg vanuit Europa uiteindelijk uitstel voor de brexit tot eind oktober, terwijl de Britten de EU al op 29 maart hadden moeten verlaten.

“Schuld van Labour”

May riep op een persconferentie haar kiezers op voor haar partij te stemmen volgende week. Volgens haar is de Conservatieve partij de enige die de brexit kan afleveren. May legde de schuld voor het ontbreken van een akkoord volledig bij Labour. “Er is bij hen geen eensgezindheid.”

Ze reageerde vandaag via haar woordvoerder. “We hebben vooruitgang geboekt op sommige vlakken als rechten voor werknemers en milieubescherming, maar het is duidelijk dat we niet tot een volledig akkoord zullen kunnen komen”, zei hij. “Er waren vooral discussies over de verschillende standpunten van beide partijen over douane en een tweede referendum.” May blijft er wel bij dat de Britse regering de brexit waar moet maken, aldus haar woordvoerder. Ze wil daarvoor opnieuw samenzitten met haar partij en de Noord-Ierse unionisten van DUP om alsnog een doorbraak te forceren.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Je moet geen gevorderde politieke analyst zijn om te zien dat er een harde Brexit komt. En ondertussen zijn onze politici met hun verkiezingen bezig. En daarna gaan ze maaaanden ruzie maken hoe de postjes moeten verdeeld worden. En dan zal het plots 31 oktober zijn en wordt het oeioeioei, wij zijn niet er niet klaar voor.

 • De Korte Johan

  Dat er veel Britten uit de EU kan ik nog vatten, het zijn mensen die het moeilijk hebben en terug naar hun oude goede tijd willen..Maar dat er zoveel rechtse ministers voor zijn,stemt tot nadenken.We weten niks van het geen er in Brussel word bedisseld.Zou het kunnen dat de poortjes van hun uitvinding de Offscore praktijken aan banden worden gelegd.Het zou me niet verbazen.

 • jan van reeth

  als ze persé willen blijven: onmiddellijk de euro invoeren, rechts rijden en stoppen met de beste postjes op te eisen ! 't Zou bij mij rap over en out zijn met die dikkenekken!

 • Jean Emare

  Wanneer stampen we die Britten buiten. Altijd kommer en kwel. Egocentrisch gedrag en zelfs nu laten die politiekers zich lamleggen. Weg ermee.. eindelijk

 • Jack Hoeben

  Och ze hebben tijd gekocht tot in Oktober!In September over deze soap debatteren is vroeg genoeg!Ze hebben de bevolking daar met een hoop leugens deze situatie aangenaaid door enkele ijdele hoogmoedige politiekers!Arm Brittania