Brexitdeal opnieuw verworpen: Bourgeois pleit voor douane-unie

BELGA
De verwerping van de Brexit-deal zorgt een bijkomende periode van onzekerheid en een grotere kans op een chaotische no-deal. Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de stemming in het Britse Lagerhuis. Hij pleit onomwonden voor een douane-unie met het Verenigd Koninkrijk.

"Ik roep de Britten op om de welvaart en jobs aan beide zijden van het Kanaal veilig te stellen," luidt het op twitter. "Een douane-unie met het VK is de minst slechte oplossing." Het is voor Bourgeois ondenkbaar dat "we na 30 maart minder vlot handel zouden kunnen drijven met het VK dan met Turkije," licht hij toe

De werkgeversorganisatie Voka betreurt ten zeerste dat het aangepaste terugtrekkingsakkoord voor een tweede keer niet werd goedgekeurd. "We moeten er alles aan blijven doen om een harde Brexit te vermijden," zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een persbericht. Voka hoopt dat in de komende dagen de Europese Unie en het Britse Lagerhuis blijven onderhandelen en eventueel een tijdelijke verlenging van de onderhandelingen goedkeuren.

Een verlenging van de onderhandelingen mag niet leiden tot een simpel 'uitstel van executie' maar moet echt gebruikt worden om eindelijk een broodnodige doorbraak te forceren. "Nu is er echt politieke moed nodig om het grootste economisch debacle van de eeuw te vermijden", aldus nog Voka. 

Harde klap

“Er moet koste wat kost vermeden worden dat deze brexitcrisis uitmondt in een ‘no deal’-scenario waarbij de Britten de EU verlaten zonder scheidingsakkoord, zonder overgangsfase en zonder zicht op een duurzame toekomstige relatie met de EU”, zegt CEO Pieter Timmermans van VBO. Zo’n ‘cliff-edge brexit’, met de daaruit voortvloeiende douaneheffingen en -controles, zou een bijzonder harde klap betekenen voor de Belgische economie.

Volgens het VBO blijven er maar twee mogelijke opties over na vanavond. Premier May kan extra tijd kopen door een verlenging van de onderhandelingen aan te vragen en dus de brexit te bevriezen. Of ze kan gebruik maken van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat beslist heeft dat het VK eenzijdig de exitprocedure kan intrekken.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vande Velde

    Verlenging van de onderhandelingen ? Hoe lang kunnen politici blijven heen en weer vliegen om bij een dineetje wat te palaveren en onverricht ter zake terug te keren om te zeggen dat het niets heeft opgeleverd. Moest de private wereld op dergelijke manier functioneren dan zijn we reeds lang aan een revolutie toe ! Schandalig hoe de politiek de burger voor de gek houd en het ergste is nog dat de burger dit blijft aanvaarden !

  • bert triau

    Houd u ertussen uit ! Best voor belgie

  • Jean-Pierre Van Wetswinkel

    Of Europa kan meer doen wat ze tot nu toe gedaan hebben en als er een harde brexit komt gaat het hier vele jobs sneuvelen en zullen er vele hun rekeningen niet meer kunnen betalen maar daar liggen die elite niet van wakker