Brexitakkoord van May met Europa heeft onvoldoende steun voor derde stemming

De leiders van de EU-landen gaven May vorige week een uitstel van de brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het Britse parlement krijgt.
AFP De leiders van de EU-landen gaven May vorige week een uitstel van de brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het Britse parlement krijgt.
Het brexitakkoord dat de Britse eerste minister Theresa May met Europa heeft onderhandeld, heeft onvoldoende steun in het Britse parlement. Dat heeft May vandaag verklaard. De goedkeuring van de deal is voor de EU een voorwaarde om een geordende brexit uit te stellen tot 22 mei. 

"Er is momenteel niet voldoende steun in het parlement om het een derde keer ter stemming voor te leggen", aldus de eerste minister. May hoopt wel dat deze week weer kan worden gestemd. “Ik blijf overleggen met de collega’s in het parlement om te proberen voldoende steun te vinden.” Gisteren zat ze samen met haar eigen Conservatieve partij, vandaag had ze een overleg met Labour-leider Jeremy Corbyn. Die bevestigde opnieuw dat zijn partij de voorliggende tekst niet zou steunen.

De tijd dringt voor de Britten om een oplossing te vinden voor de impasse rond de brexit. Als het Lagerhuis alsnog de deal goedkeurt, dan volgt een ordelijke brexit op 22 mei. Wordt het terugtrekkingsakkoord voor de derde keer afgewezen, dan krijgt Londen van de EU tot 12 april de tijd om een nieuwe keuze te maken.

Dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april de Europese Unie zal verlaten zonder dat het echtscheidingsakkoord met de EU is goedgekeurd, is “steeds waarschijnlijker”, zegt de Europese Commissie, die haar voorbereidingen op zo’n ‘no deal’-scenario heeft afgerond.

Dadelijk meer.

AFP21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • monique bolen

  Moest je nu met mijn dochter kunnen spreken die in Engeland woont zou je nu al verstomd staan wat een negatief inpact het heeft voor veel mensen, langdurig zieken en anders vallieden zijn nu al slachtoffer, men zegt er zijn nu minder werklozen niets is minder waar.

 • Mohamed Kabbal

  Dus ze blijft proberen tot ze het voltallige stem krijgt. Dit is niet democratisch. Verlies je dan leg je je erbij neer en neemt uw verantwoordelijkheid.

 • Marieken Cels

  Een no deal hebben ze zelf weggestemd dus dat zou ik niet verwachten. Eerder een no Brexit of nieuw referendum.

 • christophe beunens

  Mijn voorstel is : wachten tot 12/04, dan de grenzen compleet toe, twee weken chaos, en dan een referendum. Ik voorspel een grote zegeviering om dat ganse brexit theater af te zeggen....

 • Jan Boden

  Laat dat vermakelijk volksamusement aub nog jaren voortslepen. Mijn abonnement op het theater heb ik al niet meer verlengd, ik kijk wel naar het Britse Lagerhuis.