Exclusief voor abonnees

Brexit zal hard of (super)soft zijn

Scheiding EU-VK is vrijdag een feit, maar de boedeldeling moet nog beginnen

Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder deze maand in Londen. "Europa zal op de rem gaan staan en wachten met een Brits-Europees handelsakkoord tot we weten wat de Britten met de Amerikanen hebben bedisseld in hun handelsakkoord", meent brexit-expert Hylke Vandenbussche.
Photo News Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder deze maand in Londen. "Europa zal op de rem gaan staan en wachten met een Brits-Europees handelsakkoord tot we weten wat de Britten met de Amerikanen hebben bedisseld in hun handelsakkoord", meent brexit-expert Hylke Vandenbussche.
Vrijdag, om middernacht, stappen de Britten officieel uit de Europese Unie. Dan gaat een overgangsfase van elf maanden in waarin het Verenigd Koninkrijk en de EU de boedelscheiding moeten onderhandelen. Dat de twee partijen op die tijd een totaalakkoord bereiken, bestempelen insiders als een schier onmogelijke taak. De andere opties? De gevreesde ‘harde brexit’ zonder deal enerzijds en anderzijds herhaalde verlengingen van de transitiefase.

1. Akkoord binnen elf maanden

Tijdens de overgangsfase, tot eind dit jaar, dient het VK zich aan de EU-regels te houden en moeten de Britten ook hun bijdragen blijven betalen aan de EU, maar hebben ze daar niets meer in de pap te brokkelen. Het grote werk vangt nu pas aan. Bijna vier jaar nadat de Britten bij referendum besloten te scheiden van de EU, hebben de echtelieden nog geeneens beslist wat ze met het huis, de kinderen en de hond zullen doen.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis