Brexit-uitstel verdeelt Europees Parlement: “Meneer Verhofstadt, u krijgt applaus van Nigel Farage. Reden om nog eens na te denken”

Guy Verhofstadt.
AFP Guy Verhofstadt.
"Het begin van het einde van de brexit", "het importeren van de Britse chaos” en "de Britse democratie vermoord”. In het Europees Parlement in Straatsburg is verdeeld gereageerd op het uitstel van de brexit tot 31 oktober. Het debat leidde zelfs tot een zeldzame confrontatie tussen Europees president Donald Tusk en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.

De regeringsleiders van de 27 andere lidstaten en de Britse premier Theresa May besloten vorige week om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie uit te stellen tot 31 oktober, of eerder indien het Britse parlement met het echtscheidingsakkoord zou kunnen instemmen.

Het heeft er echter alle schijn van dat de Britten eind mei zullen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Zoniet moet het land alsnog op 1 juni de EU verlaten. 

“Brexitpauze”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ziet in het uitstel een opportuniteit voor "een brexitpauze" waarin Europa zich opnieuw kan concentreren op "meer positieve" dossiers, zoals het afsluiten van handelsakkoorden, de aanstelling van nieuwe leiders voor de Europese instellingen en de meerjarenbegroting voor de periode na 2020. "Dat is belangrijker dan de lotgevallen van de brexit.”

En willen de Britten alsnog in de EU blijven, dan kan daar volgens Juncker over gepraat worden. De Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk sluit evenmin uit dat de brexit alsnog in vraag wordt gesteld. "Op dit moeilijke moment in onze geschiedenis hebben we dromers en dromen nodig. We mogen niet toegeven aan fatalisme", verklaarde de Pool. 

Jean-Claude Juncker.
EPA Jean-Claude Juncker.

De Britse groene Molly Scott Cato toonde zich “verheugd nog steeds in Europa te zijn en te zien hoe het Verenigd Koninkrijk in mei verkiezingen zal houden”. Ook zij ziet in het uitstel een kans om de brexit opnieuw in vraag te stellen. 

Aan de andere kant van het politieke spectrum stelde Nigel Farage, die met het oog op de Europese verkiezingen net een nieuwe brexitpartij heeft opgericht, dat de Britse kiezers het tweepartijensysteem beu zijn. "Indien May en Corbyn ((Labour-leider, nvdr) het eens raken over een douane-unie en deelname aan de interne markt, dan winnen we misschien niet de Europese verkiezingen, maar wel de Britse parlementsverkiezingen", aldus Farage. 

Nigel Farage.
EPA Nigel Farage.

Te lang

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt betreurde dat de lidstaten de Britten een langer uitstel aanboden dan wat de Franse president Emmanuel Macron had verdedigd. "Ik waarschuw jullie voor de gevolgen van de beslissing van de Raad. Tot nu toe hebben we de eenheid onder de lidstaten en instellingen kunnen behouden, maar die eenheid wordt nu op de proef gesteld", aldus de Belgische oud-premier, die de brexit opvolgt voor het Europees Parlement. 

Mijnheer Verhofstadt, u krijgt applaus van mijnheer Farage. Dat is zonder twijfel voldoende reden om uw argumentatie nog eens te bekijken.

Voor Verhofstadt is een uitstel met zes maanden te lang, en tegelijkertijd te kort om zaken te veranderen. "Ik vrees dat we de brexitchaos importeren in de Europese Unie, en dat zal de verkiezingen beïnvloeden." "Het House of Commons is op vakantie gegaan. Alles wat overblijft, is Farage. Hij voert reeds campagne. Zijn ‘Brexit Party’ zal de conservatieven inhalen en zal haar zeg hebben in de verkiezingen", aldus een geïrriteerde Verhofstadt.

Tusk nam aanstoot aan die analyse. “Mijnheer Verhofstadt, u krijgt applaus van mijnheer Farage. Dat is zonder twijfel voldoende reden om uw argumentatie nog eens te bekijken".
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Buelens Jean Pierre

  Zijn ze in Europa niet een beetje op hun kop gevallen. Dat is wat de Britten nu juist willen dat er ruzie onstaat in de EU. En Mr Tusk kun beter naar huis sturen z'on sukkelaar nog nooit gezien.

 • Roger Duyssens

  Het is al een chaos en die zal alleen maar groter worden. Verhofstadt heeft gelijk dat een langer uitstel niets oplost de twijfel zal nog vergroten en met een deel Britten in het parlement gaat men in geen enkel dossier vooruitgang boeken. Dit uitstel kan alleen vruchten brengen de Brexit uiteindelijk niet zou doorgaan.

 • irene van impe

  Drie jaren waren niet genoeg om te onderhandelen, maar nun zes maanden lijkt hen tijd te over!

 • luc verriest

  Voor eens moet ik Verhofstadt gelijk geven, dit uitstel is de Britse problemen en chaos importeren in de EU. En dat is nu waar de Britten op azen, verdeeldheid zaaien binnen de EU om zo hun slag alsnog thuis te halen. Tusk zou beter drie keer nadenken over zijn voorstellen en uitspraken.

 • chris delanghe

  Wat verhofstadt bedoeld is dat hij liever zou hebben dat de EU in het VK blijft? Een ander werkbaar compromis kan zijn dat we naast Brussel en Straatsburg ook een EU kantoor maken in the City. Huge! Dan kunnen ze ook eens naar daar uitwijken 't is eens iets anders en misschien komen ze daar op goede ideeen. Het zal hen misschien opgevallen zijn dat ze daar zelfs aan de andere kant van de weg rijden! Great.